NRK Meny
Normal

Frigir video av politiskyting i Chicago

I en video, offentliggjort av myndighetene i Chicago fredag, blir en 18 år gammel svart mann skutt av politiet. Den ubevæpnede mannen døde som følge av skuddene, noe som har forsterket kritikken mot politiet i byen.

18-år gamle Paul O' Neal ble skutt i ryggen idet han prøvde å rømme fra politiet.

Flere av politimennene som deltok i aksjonen, hadde kameraer festet til uniformen, og man kan tydelig se og høre at flere skutt avfyres.

Politiet avfyrte minst 15 skudd mot 18-åringen da han prøvde å stikke av i en stjålet Jaguar. Etter å ha krasjet Jaguaren i en politibil, prøvde O'Neal å unnslippe politiet til fots, men ble skutt i ryggen og lagt i håndjern.

I videoen kan man ikke se at 18-åringen blir skutt i ryggen, men lyden av skuddene som treffer ham, kan høres.

Politimannen som traff O'Neal i ryggen, hadde også et kamera festet til uniformen, men ifølge politiet virket ikke kameraet hans.

Idet politiet la mannen i bakken og påførte ham håndjern, spør en politimann:

– De skjøt på oss også, ikke sant.

Men politiet fant ingen våpen på O' Neal.

– Kaldblodig

Advokat Michael Oppenheimer, som representerer familien til 18-åringen, sier videoen er noe av det verste han har sett.

– Jeg er ikke i tvil om at noe har skjedd noe ulovlig her. Det jeg så var kaldblodig, sier advokaten etter å ha sett videoen, ifølge Chicago Tribune.

Ifølge advokaten kan man høre at en av politimennene sier at han kommer til å bli suspendert i 30 dager for det som har skjedd.

Tre av politimennene som deltok i aksjonen, er nå suspendert mens saken etterforskes.

Chicago Police

18 år gamle Paul O' Neal døde etter å ha blitt skutt i ryggen av politiet i Chicago.

Foto: Ap

Flere saker

O'Neal-saken er bare en av flere saker hvor politiet er under etterforskning. Flere av sakene omfatter episoder der polititjenestemenn har brukt skytevåpen.

Utredningsenheten IPRA har tidligere fått kritikk for ikke å reagere raskt nok på anklager om at politiet har opptrådt feil i tjenesten, inkludert saken der 17-åringen Laquan McDonald ble skutt og drept.

Men O'Neal-videoen slippes bare 8 dager etter den fatale hendelsen.

Politimannen skjøt 16 ganger mot tenåringsgutten, og minst to av skuddene traff gutten i ryggen. Drapet på 17-åringen og andre lignende episoder har gjort at politiet i Chicago sliter med å gjenvinne innbyggernes tillit, erkjenner IPRA-sjef Sharon Fairley.

– Vi er alle enige om at det er en mangel på tillit, og at økt gjennomsiktighet er avgjørende for å gjenvinne den tilliten, sa hun tidligere denne uken.

Etterforskning

Blant materialet som nå er offentliggjort, finnes saken der afroamerikaneren Darius Pinex ble skutt og drept av to politibetjenter som tok feil av bilen hans og en annen bil som var involvert i en skyteepisode.

Politisjefen i Chicago, Eddie Johnson, sier han er glad for at O'Neal-videoen nå offentliggjøres.

– Mitt løfte til Chicagos innbyggere, er at fakta vil vise vei, og at hvis det er begått feil, vil de involverte bli holdt ansvarlige for sine handlinger, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt