Hopp til innhold

Satt og drakk kaffe da jordraset delte huset i to

Gary og Kona satt på hver sin side at stuebordet da jordmassene delte og knuste huset deres i den lille byen Oso. Nå er kona død mens han ble reddet av snarrådige naboer.

Hjelpemannskaper bærer bort en av de omkomne etter jordraset i Oso

Hjelpemannskaper bærer bort en av de totalt 24 menneskene som er bekreftet omkommet etter jordraset i Oso.

Foto: Joshua Trujillo / Ap

De desperate første nødsamtalene fra jordraset i Oso i USA er nå frigitt, og øyenvitnene kan ikke tro sine egne øyne da de oppdaget hva som har skjedd i den lille byen nordvest i landet.

Flere av dem som ringte inn de første nødmeldingene forteller om desperate naboer som er fanget i jordmassene.

Mistet kona

– Huset til naboen er totalt dekket av jord, og jeg kan høre dem banke mot taket, forteller Michael Lincoln i det han ser naboens hus forsvinne mer og mer i jordmassene.

Han selv ble vekket av sønnen som kom og banket på døra på lørdag morgen for å varsle foreldrene om de enorme ødeleggelsene i området.

Da de stod opp hørte de bare et drønn, og så trær og jord forsvinne forbi huset.

– Lyden var helt forferdelig det var som jordens undergang, sier 50 åringen til Seattle Times.

Da raset var over ble det helt stille. Borte var naboens hus, borte var veien. Så begynte bankingen og ropene om hjelp.

Et av husene var delt i to og jordmassene har flyttet det 50 meter nedover dalen. Kona i huset var død, men mannen, Gary McPherson var i live.

– Vi røsket med oss motorsagen og et stort brekkjern, og bare brøt oss gjennom tremassene og vrakgodset. Til slutt så vi noen fingre der inne, forteller Lincoln.

Etter en stund klarte Lincoln og en annen nabo å redde mannen som fortsatt satt i stolen sin i stua der han og kona bare noen minutter tidligere hadde sittet og drukket kaffe på hver sin side av bordet.

– Takket være at han klarte å rope om hjelp ble han reddet, forteller hans svigersøster Irene Kuntz til avisen The Bulletin.

Området som er rammet av jordraset i Oso

Rundt 50 millioner kubikkmeter masse raset ut på et området som er rundt 500 meter bredt og 200 meter langt.

Foto: David Ryder / Afp

Nødsamtaler

I går friga politiet de første nødmeldingene, og mange av dem er i sjokk.

– Det har vært et jordras og alt er borte, nærmest gråter en kvinne som er en av de første til å komme til rasstedet, melder ABC7

– Husene er borte, og folk roper etter hjelp, forteller hun på opptaket fra nødsamtalen som nå er frigitt.

Nå har hjelpearbeiderne utvidet søket og funnet flere mennesker som ble rammet av jordskredet på lørdag i den lille landsbyen Oso i Snohomish knappe ti mil nordøst for storbyen Seattle i delstaten Washington.

Fortsatt 176 savnet

I går fant letemannskapene ytterligere åtte omkomne.

– Vi fant beklageligvis ingen tegn til liv, fortalte brannsjefen i Snohomish, Travis Hots under en pressekonferanse, ifølge Seattle Times.

Nå er dødstallet kommet opp i 24, men tallet på savnede er på hele 176, så dette kan bli det dødeligste raset i delstatens historie.

Redningsmannskapene håper og tror fortsatt at mange av navnene kan strykes etter hvert som folk melder seg, men samtidig frykter de at mange kan ha vært i over 50 husene som ble tatt av raset.

Brannsjefen nekter å oppgi håpet om å finne overlevende inne i rasområdet.

– Vi har ikke mistet håpet om at det kan være en mulighet for å finne noen, sier Hots.

Frykter for demning

Kvikkleire gjør letingen vanskelig og flere redningsarbeidere har selv trengt hjelp for å komme seg ut av de lumske massene. Noen av dem måtte heises ut etter å ha sunket helt ned til armhulene.

– Noen steder er det som å gå på is, forklarer Hots.

Ifølge seismologer avviser et lite jordskjelv den 10 mars kan ha utløst jordraset og de jobber nå på spreng for å avdekke hva som kan ha forårsaket dødsraset.

Myndighetene frykter også at jordraset skal føre til flom, ettersom massene har skapt en demning i Stillaguamish-elva. Beboere nedover langs elva er evakuert av frykt for at demningen skal briste.

SISTE NYTT

Siste nytt