Demokratenes visepresidentkandidat John Edwards snakket til USAs 35 millioner fattige da han onsdag gikk på talerstolen under partiets landsmøte.
Den karismatiske 51-åringen gikk samtidig hardt ut mot president George W. Bush og republikanerne, og anklaget dem for å drive skittkasting i valgkampen.
Alt er mulig
-Republikanerne gjør alt for å bringe denne kampen om landets høyeste embete ned på et lavmål, sa Edwards.
- Dere må avvise denne utslitte, gamle, vemmelige og negative politikken fra fortida, og i stedet omfavne en politikk av håp, en mulighetenes politikk fordi dette er Amerika der alt er mulig, sa Edwards til stor jubel.
Arbeidersønn
Demokratene håper at arbeidersønnen og advokaten Edwards skal virke som en motvekt til det bildet mange amerikanere har av presidentkandidat John Kerry som stiv og lite folkelig.

John Edwards viste fram familien på scenen - her med døtrene Catharine og Emma Claire. Foto: AFP/Scanpix.
Onsdagens tale viste da også hvilken karismatisk populist den unge senatoren fra North Carolina er, noe som kan komme godt med i slaget om Det hvite hus fram til valget i november.
Med sin gutteaktige sjarm minne Edwards på mange måter om tidligere president Bill Clinton som aldri har slitt med å nå fram til grasrota.
Lærte respekt
Under talen fortalte Edwards om sin barndom i en liten småby i North Carolina, der de arbeidende foreldrene slet for å få endene til å møtes.
- Dere lærte meg alltid å hjelpe naboene, å aldri se ned på noen og å behandle alle med respekt, sa Edwards henvendt til foreldrene som satt i salen.
- Det er slike verdier John Kerry og jeg tror på. Jeg har hatt slike utrolige muligheter i mitt liv, jeg var den første i familien som fikk gå på college. Jeg arbeidet meg opp og fikk muligheter jeg aldri hadde drømt om, fortsatte Edwards.
Og det er nettopp dette denne valgkampens dreier seg om, å sikre at alle amerikanere får de samme muligheter som jeg fikk, uansett hvor dere bor, uansett hvilken familie dere tilhører, uansett hvilken hudfarge dere har. Det er dette Amerika vi tror på, sa Edwards.
Kamp mot fattigdom
Visepresidentkandidaten fortsatte deretter med å ramse opp valgløfter om skole, helse og arbeid til alle, og lovet samtidig økte skatter for USAs rikeste.
- Vi kan gjøre noe for de 35 millioner amerikanerne som lever i fattigdom, for dette er galt. Vi har et moralsk ansvar for å gjøre noe, sa Edwards som blant annet lovet økt minimumslønn dersom demokratene kommer til makten.
Han fulgte også opp talene fra de to svarte borgerrettsforkjemperne Jesse Jackson og Al Sharpton på landsmøtet, og viste nok en gang til sin egen barndom i sørstatene.
Helt fra jeg var liten fikk jeg se segregeringens og diskrimineringens stygge ansikt. Jeg så hvordan unge afroamerikanske unger ble sendt på galleriet i kinoene, jeg å skiltene med teksten Kun hvite på restaurant- og kafedørene.
- Jeg føler et enormt personlig ansvar når det gjelder spørsmål om rase og borgerrettigheter, sa Edwards.
Hyllet Kerry
Edwards kom under talen gang på gang inn på Kerrys evner og styrke, og trakk ikke uventet fram senatorens heroiske innsats under Vietnamkrigen.
- Ingenting gjør meg mer stolt enn å stå sammen med ham i denne valgkampen, sa Edwards som viste til hva Kerrys medsoldater i Vietnam har fortalt.
I kampens hete så de hvordan han øyeblikkelig tok beslutningen om å snu båten, kjøre den rett gjennom en av fiendens stillinger og ta opp jakten på dem for å redde besetningen.
Sikker og sterk, er det ikke nettopp slike egenskaper dere ønsker hos en øverstkommanderende, sa Edwards.
Sørstatskandidat
Den personlige kjemien mellom de to kandidatene skal rett nok ikke være den aller beste, etter at Kerry under den bitre nominasjonskampen snakket heller nedsettende om Edwards mangel på politiske erfaring.
Ekspertene tror likevel at Edwards som visepresidentkandidat vil bli en viktig ressurs for Kerry i valgkampen, selv om republikanerne står sterkt i de konservative sørstatene, også Edwards North Carolina.
Edwards demonstrerte onsdag med tydelighet at han snakker til USAs arbeidere og middelklasse, og vinner trolig gehør i folkerike industristater som Ohio og Pennsylvania.
For amerikanere som har mistet arbeidet og lever i fattigdom framstår trolig den velstående Kerry, som kommer fra et overklassemiljø i New England, nærmest som en kandidat fra en annen klode.