Hopp til innhold

Fri flyt av våpen til Sudan

Flere land fortsetter å levere våpen og ammunisjon til Sudan, selv om det er dokumentert at våpnene blir brukt i angrep på sivile i Darfur.

JEM-soldater i Darfur

Det er ikke mangel på våpen i Sudan. Her fra Nord-Darfur.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Våpensalget er omtalt i rapporten «Sudan: No end to the conflict in Darfur», som er utarbeidet av Amnesty International.

Kina, Russland og Hviterussland holder liv i konflikten ved å levere angrepshelikoptere, fly, raketter, pansrede kjøretøy og store mengder ammunisjon til landet, mener Amnesty.

– Konflikten opprettholdes av den konstante strømmen av våpen fra utlandet. For å stanse de alvorlige bruddene på menneskerettighetene bør all internasjonal våpenhandel til Sudan umiddelbart stanses. FNs våpenembargo bør utvides til hele landet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

FNs sikkerhetsråd skal vurdere forbudet mot våpensalg til Sudan neste uke. Samtidig skal en internasjonal våpenhandelsavtale opp til vurdering.

Les: Darfur-flyktninger er igjen fanget i sentrum av volden

Går til statlige styrker

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Våpensalget går til Sudans militære styrker og den statlig støttede militsen PDF, og Amnesty mener selgerne bevisst bryter FNs handelsforbud.

– Kina og Russland selger våpen til regjeringen i Sudan i full visshet om at mange av våpnene trolig vil bli brukt til å begå omfattende overgrep i Darfur, sier Egenæs.

Det er anslått at over 70.000 mennesker ble fordrevet fra Øst-Darfur i løpet av 2011, da hæren og militsen innledet målrettede angrep mot Zaghawa-befolkningen.

Et ukjent antall mennesker er drept i konflikten, og flere hundre tusen mennesker er drevet på flukt.

De fleste har flyktet til nabolandene Etiopia og Sør-Sudan, ettersom myndighetene i Sudan nekter humanitære organisasjoner tilgang til krigsområdene.

Les: 400.000 nye fordrevne i Sudan
Les: Darfur-flyktninger er igjen fanget i sentrum av volden

SISTE NYTT

Siste nytt