Hopp til innhold

Frikjent av DNA-bevis etter 17 år bak lås og slå

Etter å ha sittet 17 år i fengsel for et voldtektsforsøk han ikke sto bak, kunne Nathan Brown klemme slektningene sine som en fri mann denne uken. Det kan han takke DNA-bevis og gode juridiske hjelpere for.

Nathan Brown sammen med slektningen Shawn Brown

FRI MANN: Nathan Brown (t.h.) kunne denne uken endelig sukke lettet ut etter å ha blitt frikjent for et en forbrytelse han ikke hadde gjort. Her klemmer han slektningen Shawn Brown.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Onsdag opphevet en dommer i delstaten Louisiana dommen mot Brown fra 1997 og fengselsstraffen på 25 år, ifølge NOLA.com/The Times-Picayune.

Bakgrunnen var DNA-bevis som ble lagt frem av the Innocence Project, eller «Uskyldighetsprosjektet», en organisasjon som spesialiserer seg på å frifinne feilaktig dømte mennesker.

Nathan Brown sammen med datteren Celene Brady og barnebarnet Kenard Southern

MØTTE FAMILIEN: Etter løslatelsen møtte Nathan Brown familie, som datteren Celene Brady og barnebarnet Kenard Southern.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Brown ble den 317. domfelte organisasjonen har klart å frifinne, og ble løslatt samme dag.

– Lettelse, mentalt og fysisk

Browns slektninger, blant annet datteren og onkelen hans, flokket seg rundt ham for å klemme og juble etterpå.

– Det er virkelig en lettelse mentalt og fysisk, det å være fri fra fengsel for en forbrytelse som du ikke har begått, sa Brown onsdag ettermiddag.

På armen bar han sitt ettårige barnebarn, Kenard Southern, for første gang.

– Det var hardt. Det var ikke enkelt å være i fengsel i 17 år for noe du ikke visste noe om, fastslo Brown.

Alibi hjalp ikke

Brown ble dømt for å ha angrepet en kvinne da hun kom tilbake til leiligheten sin i Metairie i Louisiana den 7. august 1997.

Vitner ga ham alibi, men det hjalp ikke. Brown ble funnet skyldig i retten, basert på en identifisering offeret foretok samme kveld som voldtektsforsøket skjedde.

Senere kontaktet Brown the Innocence Project og avdelingen i New Orleans, og ba dem om å se på saken hans.

– Nathan Brown har sagt at han er uskyldig hele tiden siden han ble arrestert, sa en av juristene fra the Innocence Project, Vanessa Potkin, under høringen i retten.

(Saken fortsetter under bildet)

Barry Scheck, Nathan Brown, Vanessa Potkin, Kristin Wenstrom

GODE HJELPERE: Nathan Brown (nummer to fra venstre) på pressekonferanse sammen med menneskene som hjalp til med å få ham løslatt: Direktør Barry Scheck (t.v.), og juristene Vanessa Potkin og Kristin Wenstrom fra The Innocence Project.

Foto: Gerald Herbert / Ap

DNA-profil

The Innonce Project fikk sendt offerets kjole til et testlaboratorium. Her ble spytt og andre berørings-DNA brukt til å lage en fullstendig DNA-profil. Da profilen ble sammenlignet med Browns DNA-profil, stemte de ikke overens.

– Han ble definitivt utelukket, sa Potkin.

DNA-profilen pekte derimot på en annen mann, en kjenning av politiet som hadde bodd i området da voldtektsforsøket skjedde. Mannen sitter for tiden i et fengsel i Mississippi, ifølge The Innocence Project.

Påtalemyndigheten har informert offeret fra voldtektsforsøket i 1997 om DNA-resultatene og frifinnelsen av Brown.

– Ikke sint

Selv er ikke 40-åringen sint på kvinnen som pekte ham ut som gjerningsmann.

– Hun ble angrepet. Det var en forferdelig ting som skjedde med henne, sa Brown.

– Hun var et offer, og jeg er ikke sint på henne. Jeg ønsker henne alt godt. Jeg håper hun blir beroliget av å vite at mannen som faktisk utførte ugjerningen stilles for retten, la han til.

(Saken fortsetter under bildet)

Nathan Brown

IKKE SINT: 40-årige Brown sier at han ikke er sint på kvinnen som pekte ham ut som gjerningsmann for et voldtektsforsøk i 1997.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Kritiserer metode

Barry Scheck, som var med på å starte the Innocence Project, sier til NOLA.com/The Times-Picayune at identifiseringsmetoden som førte til at Brown ble feilaktig utpekt som gjerningsmann, kan være problematisk.

I sakene hvor the Innoncence Project har klart å renvaske domfelte, har det vært feilaktige identifiseringer foretatt av øyenvitner i 70 prosent av sakene, ifølge Scheck. I 15 prosent av sakene var det utpeking der én og én person blir vist frem for offeret.

Ifølge Scheck var det minst to ting som kan ha påvirket offeret i feil retning i utpekingen: For det første viste politimenn frem Brown uten skjorte på. Den andre var at offeret, som er en hvit person, kan ha hatt vanskeligheter med å identifisere en farget mann.

The Innocence Project skal nå hjelpe Brown med å søke erstatning fra delstaten.

SISTE NYTT

Siste nytt