NRK Meny
Normal

French: Dette er knallhardt

Tjostolv Moland og Joshua French brukte dagen i retten i dag på å forklare hva som skjedde den dagen sjåføren ble drept. – Dette er knallhardt og vi er i livsfare, sier French.

Video Joshua French før torsdagens rettssak

Video: Joshua French før torsdagens rettsrunde

Like før klokken ni ankom to slitne tiltalte rettslokalet i Kisangani. De har vært gjennom to harde utspørringer denne uken.

– Vi er glad for at saken er i gang igjen, men det er veldig slitsomt å stå i så mange timer om gangen. Det er intenst og vi er slitne. Det tar på å svare på de samme spørsmålene om igjen og om igjen, sier Joshua French til NRK.

– Vårt mål er å komme hjem, det er en belastning for våre familier og vi er i livsfare. Vi får vurdere ankespørsmål sammen med våre advokater. Denne saken finner ingen løsning i Kongo, men jeg tror det finnes en løsning fra Norge, fortsetter French.

Forklarte seg om drapsdagen

Den tredje rettsdagen ble i sin helhet viet hva som skjedde den 5. mai 2009.

– Moland skjøt og drepte Abedi Kasongo og Joshua French medvirket da sjåføren ble skutt på kloss hold 5. mai klokken 20, innledet domstolpresident Pierre Mawa med. Han mener de to nordmenne var enige om å drepe Kasongo på forhånd.

De to tiltalte måtte svare på en rekke spørsmål om hva som skjedde den dagen Abedi Kasongo ble drept.

I løpet av flere timer med intense spørsmål kom det fram en rekke motsetninger i forklaringene. Dommerne grillet Moland og French på slikt som hvorfor de ikke ble liggende i skjul bak bilen mens det ble skutt, og hvorfor de ikke trakk fram våpenet de hadde for å forsvare seg.

Aktor Jean-Blaise Bwa Mulundu stilte spørsmål ved hvordan skuddene fra skogen kunne ha drept sjåføren når de kom bak fra høyre på bilen og sjåføren satt foran til venstre.

Moland ble konfrontert med en tidligere forklaring om at han så French lempe liket av Kasongo ut av bilen, mens French sa han bare så liket ligge på bakken. Begge avviser den første forklaringen og sier den er forfalsket.

– Vi stod kanskje 60 sekunder fire meter foran bilen, da vi hørte skuddene som kom fra høyre side, forteller French, som tror sjåføren satt i bilen da skuddene falt.

– Jeg så Moland stå ved passasjerdøren og rope «get out, get out» før han skjøt Kasongo, forteller det ene vitnet Kepo Ayila. En versjon vitnet har fortalt flere ganger før .

Tjostolv Moland og Joshua French ser på mens aktor tegner og forklarer.

Tjostolv Moland og Joshua French brukte store deler av dagen på å forklare hva som skjedde når bilen ble angrepet. Aktor Jean-Blaise Bwa Muluudu (th) var hissig i sine anklagelser.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Da jeg hørte skuddene løp vi tilbake mot bilen og søkte ly bak bilens venstre side, siden kulen kom fra høyre, forklarer French.

Ifølge vitnene angrep French Kepo og forsøkte å drepe ham rett etter at Moland hadde skutt sjåføren.

– Tilbakesteg

Deres norske advokat, Morten Furuholmen, er ikke veldig imponert over hva de nye dommerne som er utnevnt av den militære høyesteretten i Kinshasa.

– Jeg tror dette går i nøyaktig samme retning som tidligere, men det er mer skjult, og rammen er mer profesjonell, sier Furuholmen til Aftenposten.

Skremmende

Han mener dommerne virker bestemt på å legge premissene for en domfellelse, og at de ikke alltid følger så nøye med på de saksøktes svar.

– Denne runden er på en måte mer skremmende. Forrige gang var det helt tydelig at det ikke var en nøytral rettssak. Nå ser det mer slik ut, men de har en skjult agenda. Det var mitt inntrykk i går, og det er styrket i dag, sier Furuholmen til avisen.

De to tiltalte var tydelig slitne etter to hele dager i oppreist stilling,

– Dette var et tilbakesteg i forhold til forhåpningene jeg fikk første dagen om at det kunne bli en mer balansert og rettferdig rettssak, sier Morten Furuholmen til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt