Hopp til innhold

French ville ikke snakke i retten

KINSHASA/OSLO (NRK): Dommeren utsatte rettssaken mot ham til 21. januar da Joshua French ikke ønsket å snakke i retten i Kinshasa i dag fordi han var «svært sliten». Aktor reagerte kraftig.

Joshua French

Joshua French ville at advokaten skulle snakke på hans vegne. Det var verken dommer eller aktor særlig fornøyde med.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Dommer Serge Kabondo

Dommer Serge Kabondo utsatte rettssaken mot Joshua French.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ndolo-fengselet i Kinshasa

Ndolo-fengselet i Kinshasa der rettssaken holdes.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
Joshua French ønsket ikke å snakke i retten i Kinshasa i dag, og derfor valgte dommer Serge Kabondo å utsette saken mot ham til 21. januar.

– Jeg foretrekker at advokaten min snakker på mine vegne, sa French.

– Jeg er ikke veldig syk, men jeg er svært sliten, korrigerte han dommeren.

– Jeg er ikke vant til slik oppførsel, og er derfor nødt til å utsette saken, sa dommer Serge Kabondo rett før klokken 12.

Aktor Katenda Nkulu reagerte kraftig på avgjørelsen. Han frykter at dette kan trekke ut svært lenge hvis den tiltalte skal få bestemme hvorvidt saken skal holdes basert på om han er sliten eller ikke.

Kjempet for utsettelse

Joshua French ankom det provisoriske rettslokalet i Ndolo-fengselet arm i arm med sin mor ca. klokken 11.15, og tok plass på første rad. French så sliten men fattet ut.

– Han er ikke i stand til å gjennomføre en rettssak i dag. Han kommer til å møte, men vi kommer til å be om en utsettelse, sa advokat Hans Marius Graasvold til pressen i morges.

Rettssaken skulle ha startet klokken 9, men ble først satt klokken 11.30.

Da retten ble satt ba Joshua French' forsvarer om at saken skulle bli utsatt med hensyn til den tiltaltes helse.

– I dag tidlig svettet han, og er ikke i stand til å svare på spørsmål, sa forsvareren.

– På disse breddegrader er ikke det å svette nødvendigvis et tegn på alvorlig sykdom, svarte en svært agitert aktor.

Eide var i eget French-møte

UDs spesialutsending Kai Eide ankom fengselet og rettslokalet klokken 11. Han har hele morgenen vært i et separat møte om Joshua French-saken et annet sted i Kinshasa.

Advokat Graasvold mener det ikke er ideelt at French må møte i retten i dag.

– Han har et stort behov for å sove, for å hvile. Bare det å møte her i dag betyr et sterkt press, sier Graasvold.

– Det er rettens ansvar å sørge for at en tiltalt er i stand til å forsvare seg, sier advokaten.

Graasvold sier det har vært en utfordring at forsvaret selv ikke har fått bidra med egne leger som kan undersøke French. De har heller ikke fått tilgang til resultatene fra legene som undersøkte French onsdag.

– Syke skal ikke stilles for retten

– En tiltalt som er for syk til å stilles for retten, skal i prinsippet legges inn på sykehus og være der til vedkommende blir vurdert som skikket til å stilles for retten igjen.

Det sier dommer Serge Kabondo til NTB. Det er han og fire meddommere som avgjør hvorvidt rettssaken der Joshua French står tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland 18. august ifjor kan fortsette.

Dommer Kabondo ankom Ndolo-fengselet litt før klokken 8.30. Det har regnet kraftig i Kinshasa både i natt og i morgentimene, noe som har ført til forsinkelser. Retten ble dermed ikke satt som planlagt klokken 9.

Både Kari Hilde French, advokat Hans Marius Graasvold, Kripos-etterforskerne, rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen, og representanter fra UD er på plass i Ndolo-fengselet.

Vil selv vurdere French

Igår ba advokat Hans Marius Graasvold om at saken må utsettes på ubestemt tid, fordi French er for syk til å stille for retten. Men Kabondo er opptatt av at det er han selv som må ta denne avgjørelsen, og da må han gjøre sin egen vurdering av French' tilstand.

– Dere sier han er syk. Jeg har ikke snakket med French, så jeg vet ingenting om det. Men retten må selv se om han er syk, og er han det, kan vi ikke dømme ham. Skulle det vise seg at han er frisk, vil rettsforhandlingene holde fram som planlagt, sier Kabondo.

Innkaller lege

Utfallet er langt fra opplagt. Etter hastemøtet mellom partene og fengselet igår sa aktor Katenda Nkulu til norske medier at han mente French ikke var syk, og at dette var spill fra nordmannen. Det skal en lege ta stilling til når retten settes i Kinshasa.

– Det kan ta tre dager, en uke eller seks måneder. Vi stiller ikke syke personer for retten. Legen som behandler ham, må erklære ham for frisk før en rettsprosess kan starte opp igjen, sier dommer Kabondo.

UDs spesialutsending Kai Eide ankom fengselet og rettslokalet klokken 11. Han har hele morgenen vært i et separat møte om Joshua French-saken et annet sted i Kinshasa.

Eide og advokat Graasvold gikk direkte inn til fengselscellen til Joshua French.

Graasvold mener det ikke er ideelt at French må møte i retten i dag.