Hopp til innhold

Norsk ekspert fikk ikke vitne

KINSHASA (NRK.no): Det norske nøkkelvitnet Arne Stray-Pedersen er sjokkert over at han ikke fikk vitne i Kongo i dag. Neste mulighet er førstkommende tirsdag.

Kongo-rettssak

Rettsmedisiner Arne Stray Pedersen fra Norge får her beskjed om at han ikke får vitne i rettssaken mot Joshua French fredag, fordi kongolesiske ekspertvitner ikke er til stede.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Arne Stray-Pedersen i retten i Kinshasa

Arne Stray-Pedersen er på plass i retten, men får ikke vitne i dag.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Fengselsdirektør Flory Kadmba Lukusa

Fengselsdirektør Flory Kadmba Lukusa tegnet et bilde av to nordmenn som var i konflikt med alle i fengselet.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Norsk presse gjør seg klar i Kongo

Nordmenn fra pressen, Utenriksdepartementet og Kripos gjorde seg i dag tidlig klar til en ny dag i retten.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Etter mye frem og tilbake i retten i Kinshasa fredag, ble det klart at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersens vitnemål i saken mot Joshua French blir utsatt, siden hans kongolesiske kollega ikke var til stede.

– Det er praktisk vanskelig å bare høre en ekspert og ikke den andre, argumenterte dommer Serge Kambondo etter å ha hørt forsvarets og aktoratets begrunnelser.

Arne Stray-Pedersen sier han er skuffet og sjokkert over at han ikke fikk forklart seg.

– Jeg var forberedte og ville gjerne gjøre min innsats for å få fram fakta i saken, sier han til NRK.

Men det fikk han ikke mulighet til fredag. Dommer Serge Kabondo hevet retten like før klokken 18.00, og neste rettsdag er nå førstkommende tirsdag - og da skal French sine advokater fått Forsikringer om at Stray-Pedersen får vitne.

Vi har fått noe som minner om garantier om at han kan vitne på tirsdag, sier Joshua French sin advokat, Hans Marius Graasvold, etter at retten er hevet.

– Underlig

Også French sin kongolesiske advokat, André Marie Mwila, er skuffet over at den norske eksperten ikke fikk uttale seg.

– Jeg syns det var litt underlig at man ikke kunne høre de to ekspertvitnene på hver sin dag, sier den kongolesiske advokaten til NRK.no.

– Vi hadde ikke tapt noen ting hvis vi hadde fått høre den norske rettsmedisineren i dag, så kunne aktor konfrontert ham med spørsmål og fått fram sin side av saken på den måten.

Den kongolesiske advokaten sier at han ikke vet hvorfor retten har valgt å gjøre det slik.

– Nå er det som om man konfronterer og går rett til konklusjonen, før fakta i saken er presentert.

Forsinkelser

Saken som egentlig skulle ha startet klokken 9 norsk tid, ble nesten tre timer forsinket fordi retten skulle avklare hvilke vitner som skulle få forklare seg.

De første som ble kalt frem er fem andre fanger som skulle vitne for aktoratet. Deretter fortalte dommer Serge Kabondo at flere kongolesiske eksperter og den norske rettsmedisinerne Arne Stray-Pedersen skulle få vitne.

Og da begynte kaoset, siden alle ikke var til stede i rettssalen.

– Hvem er eksperter og hvordan kan en politimann erstatte en lege, spurte Katenda Nkulu til stor forvirring i salen siden Stray-Pedersen, som var i salen, er lege og ikke politimann.

Nkulu fortsatte å argumentere med at retten burde høre begge ekspertene som har underskrevet rapportene, både de kongolesiske og de norske, for å få et balansert bilde.

– Kanskje du skal bruke litt mindre energi når du snakker, så vi kan komme i gang og høre hva ekspertene har å si, sa French sin kongolesiske advokat André Marie Mwila.

– Det var alltid problemer

Da retten kom i gang var det direktøren for fengslet sin tur til å forklare seg i retten. Og han tegnet et bilde av to menn som alltid havnet i problemer og som konstant slåss.

– Helt siden de kom hit har det vært problemer med de to. De oppførte seg på en voldelig måte mot de andre fangene, og sloss hver eneste dag, sa Flory Kadmba Lukusa til retten.

– Hver gang vi konfronterte dem med dette så nektet de, men de fikk en advarsel om at hvis det fortsatt så ville de bli flyttet på hver sin celle.

Dette står i skarp kontrast til French sitt eget vitnemål på tirsdag da han forklarte at de kan ha kranglet, men at de ikke slåss.

Noe aktor også bet seg merke i og kommenterte overfor retten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kongo-rettssak

En medfange av Joshua French forklarer seg under rettssaken i Ndolo-fengselet fredag.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Også French sin forsvarer reagerte kraftig på direktørens vitnemål og viste til et tidligere forhør, der direktøren har forklart at det ikke var noen problemer med de to i fengselet.

Da moderate direktøren seg litt og sa at det mellom dem ikke var så store problemer, men at de var voldelig mot andre fanger.

En medfange som ble vitnet senere på dagen, skulle imidlertid tegne et ganske annerledes bilde av Moland og French.

– Vodkaen er bare i French sin fantasi

Etter at ekspertvitnene ble avvist og utsatt, fortsatte aktor å tolke funnene på cellen og i rapporten, og konkluderte med at den 31 år gamle nordmannen brukte tiden fra han fant Moland livløs på badet til han varslet fangevokterne til å klekke ut en plan.

En plan som ifølge Nkulu bygger på at de to drakk seg fulle.

– Vodkaen finnes bare i fantasien til French i virkeligheten fantes det ingen vodka, sier aktor.

Noe obduksjonsrapporten slår fast ikke er tilfelle, den viste at Moland hadde 2,7 i promille da han døde.

– French gråt

Et annet vitne, en betjent kalt «Freddy», var den ansvarlige for bygget der Moland og French bodde. Han er tiltalt for å ha skaffet Moland og French alkohol før natten Moland døde, noe vitnet selv benekter. French sa at det var Moland som skaffet alkoholen de drakk kvelden før han døde, og at han aldri har kjøpt direkte fra vitnet «Freddy».

Vitnet sa også at når vakten forklarer at French gråt da han kom inn på cella etter Molands død, viser det at French ikke var likegyldig til dødsfallet. Aktor hadde et annet perspektiv.

– Har du aldri hørt om folk som gråter av glede?, spurte aktor Nkulu.

– Man kan ikke vite om noen gråter fordi de er triste. Han er fra en annen kultur, ropte aktor og ble igjen møtt av latter fra de kongolesiske advokatene bak i salen.

Joshua French sammen med sin advokat Hans Marius Graasvold

Joshua French sammen med sin advokat Hans Marius Graasvold i dag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Hørte lyder, men ikke urovekkende

Det tredje vitnet var en medfange av French i det kongolesiske militærfengselet. Da han forklarte seg, hadde French og advokaten hans stått i flere timer. De får nemlig ikke sette seg så lenge saken pågår.

Vitnet sa at han ikke hørte noe spesielt den natten Moland døde. Han skal imidlertid ha hørt lyder den aktuelle natten, men ingen urovekkende lyder.

French' forsvarer Mwila spurte om forholdet mellom de to nordmennene.

– Det var greit, ikke noe spesielt ved det, svarte medfangen.

I avhør har fangen forklart at han ble overrasket da han hørte at Moland var død, noe forsvarer Mwila ba retten merke seg.

– Han levde med dem og han ble overrasket.

Etter denne tredjevitneforklaringen fikk French endelig lov til å sette seg, etter over fire timer i stående posisjon.

Kranglet om vitne

Etter en pause like før klokken 16.00, kom rettssaken i gang igjen klokken 17.00. det første vitnet etter pausen var advokaten til enka etter sjåføren som ble drept i 2009. Han ble innkalt av aktoratet i saken.

Advokaten fortalte at French og Moland kranglet og diskuterte mye, men at han ikke vet hva de kranglet om, siden de snakket norsk seg imellom.

Advokaten fortalte videre at han aldri har hatt normal kontakt med de to, men at han vet at de ble pågrepet på to ulike steder etter at sjåføren var død.

Ifølge han ble to helt klart ble uenige der, fordi French reiste mot Mombasa, mens Moland forble i skogen.

Men French sin forsvarer har litt vanskeligheter med å forstå hvorfor enkens advokat er innkalt som vitne.

– Var du i fengselet, var du vakt der de to var? Eller forteller du bare videre det du har hørt? Spør Mwila, som mener at han ikke er relevant for saken ettersom han ikke er førstehåndsvitne.

– Advokaten er en respektabel mann, men hvis man vil vite mer om forholdet mellom Moland og French i Kisangangi, så burde det vært fengselsdirektøren derifra som skulle vært her, sier Mwila.

Da tar aktor Nkulu ordet, og roper så høyt at flere i salen skvetter til. Han beskylder Mwila for å være i tvil om definisjonen av et vitne.

– Det er en som har sett eller hørt det han forteller om, sier aktoren.

Til slutt fikk vitnet gå uten at han svarte på spørsmålet fra Mwila.

Kai Eide og Arne Stray Pedersen

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen konfererer med UDs spesialutsending Kai Eide under rettssaken i Kongo.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mener han ble dopet

Joshua French er tiltalt for drapet på kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død på cella i august i fjor.

Aktoratet mener at French dopet ned Moland med beroligende midler før han kvalte ham. Men ifølge obduksjonsrapportene fra både Kripos og fra kongolesisk politi ble det påvist kun små mengder beroligende midler. Derimot hadde Moland en promille på 2,7.

SISTE NYTT

Siste nytt