Joshua French for retten 7. januar

Rettssaken mot Joshua French starter 7. januar, opplyser kilder i Kongo til TV 2.

Joshua French i fengselet i Kisangani

Drapsdømte Joshua French må møte i retten i januar, tiltalt for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

French er tiltalt for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland i fengselet i Kisangani.

Ifølge TV 2 er rettssaken berammet til 7. januar neste år og er ventet å vare i tre dager.

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold bekrefter datoen overfor NRK. Han forteller at han ble informert om datoen av dommeren som skal administrere rettssaken, som er i regi av den militære straffedomstolen i Kinshasa.

– Foreløpig vet jeg ikke hvor mange dager som er satt av til saken, sier Graasvold.

Han vil reise til Kongo rett over nyttår for å være til stede under rettssaken i Kisangani.

– Det er jo ikke optimalt at rettssaken starter så raskt etter nyttår. Det er jo julehøytid også der nede og saken skal jo forberedes, blant annet av lokal kongolesiske forsvarer.

– Vi hadde regnet med at saken skulle begynne tidligere, det hadde vi hatt behov for hjemme og det hadde hans kongolesiske advokat. Men nå får vi bare forholde oss til det og forsøke å gjøre det beste ut av det, sier Graasvold.

Advokaten har ikke fått noen annen begrunnelse annet enn at dette betraktes som en prioritert rettssak og at rettsmyndighetene ønsket den gjennomført så raskt som mulig.

Det er mulig at saken av praktiske årsaker vil avholdes inne i Ndolo-fengselet hvor French soner.

Norge må avvente ny dom

Norge arbeider for at den norske 31-åringen skal slippes ut av fengselet og slippe ut av Kongo, helst før en rettssak om drap på Moland.

Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide dro fra Kongo fredag etter å ha vært der en ukes tid.

Den norske diplomaten møtte blant annet Kongos forsvarsminister, justisministeren, viseutenriksministeren og stabssjefene til både president Joseph Kabila og statsminister Matata Ponyo. Flere alternativer skal ha blitt diskutert, blant soningsoverføring til Norge

Men ifølge Eide resulterte møtene ikke i noe konkret og han tror at arbeidet med å få French ut av militærfengselet i Kinshasa kan bli langvarig.

– UD må nå forholde seg til at det blir en ny rettssak, men utover det så følger de opp på samme måte som før, sier Hans Marius Graasvold.

Landets forsvarsminister, og øverst ansvarlig for militærtribunalet, har derimot uttalt at han mener Norge må avvente en ny dom og ikke gjøre forsøk på å gripe inn i de nasjonale prosessene.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella 18. august i år. Både Kripos og kongolesisk politi slo fast at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Men 9. desember ble det kjent at militæret i Kongo hadde tiltalt French for å ha drept Moland.

SISTE NYTT

Siste nytt