French ble dårlig under forsvarets prosedyre

En tydelig sliten og syk Joshua French knakk sammen og brakk seg under siste dag av retten i Kinshasa. Dom i saken faller om en uke, men forsvaret var fornøyd.

En tydelig sliten og syk Joshua French knakk sammen og brakk seg under siste dag av retten i Kinshasa. Dom i saken faller om en uke, men forsvaret var fornøyd.

Video: En tydelig sliten og medtatt Joshua French fikk vann av sin mor, Kari Hilde French, flere ganger under dagens rettssak i Kinshasa.

– Jeg er svært fornøyd og mener jeg fikk vist at etterforskningen har vært ufullstendig og slurvete. For selv ikke påtalemyndighetene har trodd på bevisene som har blitt lagt frem i denne saken, sier French sin kongolesiske forsvarer Marie Andre Mwila etter dagens økt i rettssalen i Kinshasa.

Han mener pressemeldingen kongolesiske myndigheter sendte ut ti dager etter Molands død, der de åpner for at det ikke lå noe kriminelt bak beviser hans klients uskyld.

Brakk seg

Det var en tydelig sliten og medtatt Joshua French som stilte til siste dag i retten og som etter hvert fikk tillatelse av dommer Serge Kabondo til å sitte under dagens rettsforhandlinger i den glovarme rettssalen i Kinshasa.

Mot slutten toppet det seg. Midt under en diskusjon mellom dommer og forsvarer, Marie Andre Mwila, reiste French seg og følte seg dårlig. Han kastet seg frem og plukket opp en pose, før han og moren, Kari Hilde French, forlot rettssalen.

Noen minutter senere var begge tilbake og dommeren spurte om det gikk bra med den 31 år gamle nordmannen, før retten ble satt og dato for domsavsigelse bestemt.

– Saken er nå blitt belyst, og at retten skal møtes igjen tirsdag den 11. februar, konkluderte Kabondo før rettsdagen var over i Kinshasa og French takket sin forsvarer for jobben han har gjort.

Irriterte aktor

I løpet av de fem og halv timene retten varte i dag prosederte forsvaret med at nordmannen er uskyldig i anklagene som er fremstilt mot han av aktoratet.

– Bevisene samlet sett viser at Moland døde på en måte som ikke er kriminell, sa Mwila i sin prosedyre, og viste blant annet til en pressemelding aktoratet sendte ut i etterkant av Molands død, der kongolesiske myndigheter åpnet for at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet den 18. august i fjor. Noe som tydelig irriterte aktor Katenda Nkulu.

– Etterforskningen viser tegn som strider med oppfatningen om at Moland ble drept, sa Mwila, mens han understreket prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Hvis det finnes tvil, så må man frifinne. Hvis ikke, så risikerer man å dømme en uskyldig. Man kan ikke kreve at den tiltalte skal bevise sin uskyld, sa Mwila, som også la til grunn at funnene som ble gjort under obduksjonen av Moland. Funn som viste at ikke noe kriminelt la bak nordmannens død på cella i Ndolo-fengslet.

Eksperter vitner for French

De norske ekspertvitnene fra Kripos konkluderte tidligere i rettshøringene med at det ikke var noen tegn til vold i det rommet Moland ble funnet og at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen konkluderte med at skadene som ble funnet på Moland ikke kunne være påført av andre.

Til tross for dette at aktor Nkulu hele tiden hevdet at French drepte sin cellekamerat den skjebnesvangre augustnatten i fjor, og han la ned påstand om livstid i sin sluttprosedyre forrige fredag.

Nå har retten tatt pause frem til tirsdag 11. februar. Da vil dommerpanelet legge frem sin dom, en dom French sin norske forsvarer Hans Marius Graasvold sier de vil anke dersom den blir fellende.

SISTE NYTT

Siste nytt