Hopp til innhold

Fremgang i kampen for Brasils regnskog

Kampen for å redde regnskogen i Brasil gir resultater. Nye tall fra brasilianske myndigheter viser at avskogingen i fjor var den nest laveste siden målingene startet i 1988.

Mindre avskogning i Brasils regnskog

Brasils regnskog er kalt 'verdens lunge', på grunn av sin unike betydning for klimaet på jorda

Foto: BRUNO KELLY / Reuters

Det er Brasils romforskningsinstitutt (INPE) som overvåker og måler utviklingen i Amazonas-regnskogen, og de årlige rapportene følges nøye av norske miljømyndigheter. Den forrige rapporten, fra 2013, viste at avskogingen var i ferd med å øke, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

– Derfor har vi jo ventet i stor spenning på disse nye tallene, og jeg er jo nå veldig glad for at vi igjen ser en videre reduksjon i Brasils avskoging.

Fremgang for arbeidet med å redde regnskogen
Foto: Jon Berg / Miljøverndepartementet

– Dette er en særdeles god nyhet både for klimaet, regnskogen, og for alle som lever i- og er glad i regnskogen, sier klima- og miljøministeren.

«Verdens lunge»

Regnskogen i Amazonas er verdens største, og dekker et landområde som er 20 ganger større enn Norge. Brasils regnskog er kalt "verdens lunge", på grunn av sin unike betydning for klimaet på jorda

Men "verdens lunge" har mange fiender – tømmerhuggere, kvegfarmere og soyabønder, for å nevne noen, og avskogingen av Amazonas er en av de store truslene mot jordens klima.

Det har satt vern av Amazonas høyt på dagsordenen i det internasjonale miljøarbeidet, og i 2008 opprettet Brasils daværende president Lula da Silva det såkalte Amazonas-fondet for å redde regnskogen.

Penger fra Norge

Brende i Brasil

Utenriksminister Børge Brende besøkte i fjor Den brasilianske utviklingsbanken (BNDES), som styrer pengene til Amazonas-fondet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Norge var det første landet som gikk inn med penger i Amazonas-fondet, og fortsatt er vi fondets klart viktigste bidragsyter.

Siden 2008 har norske skattebetalere gitt 5,5 milliarder kroner til arbeidets med å redde Brasils regnskog, og dette skal vi fortsette med, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft:

– Vi har sagt at vi skal bruke 3 milliarder kroner hvert å frem til 2020. Brasil er et viktig land, men vi har også avtale med andre land, så dette er noe av det viktigste vi bidrar med internasjonalt for å begrense den globale oppvarmingen.

SISTE NYTT

Siste nytt