– Et av de frekkeste kunsttyverier i nyere tid i Russland

MOSKVA (NRK): En ung mann står og ser på et maleri på det berømte Tretjakovgalleriet i Moskva. Så tar han det ned fra veggen og spaserer rolig ut.

VERDIFULLT: forsikret for om lag 1,6 millioner kroner, men andre verk av den samme kunstneren har blitt solgt for 25 millioner kroner.

Det spektakulære tyveriet skjedde i går ettermiddag, da det var masse folk til stede i Tretjakovgalleriet som er et av Russlands mest kjente museer.

Men ingen så ut til å forstå hva som skjedde rett foran øynene på dem.

Spaserte ut

«Dette er et av de frekkeste kunsttyveriene i Russlands nyere historie», heter det i nyhetsmeldingen fra nyhetsbyrået AP.

RUSSIA-ART/THEFT

UHINDRET: Tyven er på vei ut med maleriet i hånda. Ingen ser ut til å forstå hva som skjer.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Heller ikke folkene som sørger for sikkerheten ved det viktige kunstmuseet så ut til skjønne at maleriet «Ai-Petri. Crimea» hadde blitt stjålet.

For den unge mannen fikk spasere uhindret ut av bygningen med maleriet i hendene.

Han opptrådte rolig og bestemt, og det kan ha bidratt til at han ikke ble stanset.

Hvorfor dette maleriet?

Tyven tok et landskapsmaleri som ble malt på 1800-tallet av kunstneren Arkhip Kuindzhi.

Det er forsikret for om lag 1,6 millioner kroner, men andre verk av den samme kunstneren har blitt solgt for 25 millioner kroner.

RUSSIA-CRIME-ART-PAINTING

HVORFOR DETTE?: Maleriet er av den russiske 1800-tallskunstneren Arkhip Kuindzhi, og viser et landskap fra Krim-halvøya.

Foto: HANDOUT / AFP

Den 31 år gamle tyven ble oppsporet av politiet i formiddag, og han viste hvor han hadde gjemt maleriet. Det skal ikke ha kommet til skade.

Mannen sier ifølge russiske medier at han hadde tenkt å selge bildet, og at han ikke stjal det fordi han er spesielt glad i denne typen kunst.

Men han kunne altså ha tatt et verk som er mye mere verdt.

Sikkerheten skjerpes

RUSSIA-ART/THEFT

FREKK: Tyven tok bare bildet ned fra veggen og ruslet ut fra museet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Nå spør mange russiske medier om sikkerheten ved Russlands største kunstmuseer er god nok, tatt i betraktning hvilke verdier de sitter på.

– Det er ingen tvil om at det må trekkes noen konklusjoner når det gjelder skjerping av sikkerhetssystemene ved museene, sier den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

For åtte måneder siden klarte en mann å skade et annet og enda mer kjent maleri i det samme museet i Moskva.

SISTE NYTT

Siste nytt