NRK Meny
Normal

Svarer på fredsutspill med krigserklæring

Den israelske regjeringen la i dag byggingen av nesten 1300 nye boliger på palestinsk land ut på anbud. Den kontroversielle avgjørelsen kom rett etter at palestinernes president tok til orde for nye fredsforhandlinger.

En palestiner protesterer mot et nybyggerfelt ved Ramallah

En palestiner holder opp et flagg i røyken fra tåregass under en protest mot israelske bosettinger ved Ramallah.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

Det er den israelske fredsbevegelsen «Peace Now» som melder at boligdepartementet i Israel har utlyst anbud for 1213 nye boliger i to områder i Øst-Jerusalem og 72 hus i et av Vestbreddens mange israelske bosettinger.

De siste 72 har også vært ute på anbud tidligere.

Byggingen av jødiske bosettinger har vært det største konfliktspørsmålet i tidligere fredsforhandlinger.

– Svarer med nye boliger

«Peace Now»-organisasjonen fordømmer byggeplanene sterkt:

– President Abbas gjentok sin sterke tilslutning til en tostats-løsning, og statsminister Netanyahu svarte med tusener av nye boenheter i bosettinger, sier fredsbevegelsen.

– Det kan se ut som om Netanyahu er redd for utfallet av valget i USA. Derfor har han brukt denne valgdagen til å skaffe oppmerksomhet til seg selv, uttaler «Peace Now».

Byggingen av israelske boliger på okkupert palestinsk land er årsaken til at den forrige runden med fredsforhandlinger måtte gis opp – og grunnen til at det ikke har lyktes å få dem i gang igjen.

Jerusalem som hovedstad

Palestinerne nekter å forhandle om fred så lenge israelerne fortsetter å utvide sitt eget område ved å bygge hus og bosette israelske familier på de palestinske områdene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Demonstrasjon i Modiin Illit

Demonstranter sperret en vei og protesterte i et supermarked i bosettingen Modiin Illit. De ønsker boikott av israelske varer, som selges med lavere avgifter som palestinske varer må selges med.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Israel har annektert Øst-Jerusalem, men dette er aldri godtatt av FN og verdenssamfunnet.

Palestinerne vil ha Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat. I dag bor det 2,5 millioner palestinere der, samt 500.000 israelske bosettere.

Israel vil også ha Jerusalem som hovedstad. I dag er det Tel Aviv som er anerkjent internasjonalt som Israels hovedstad.

Kravet om å vende tilbake

I forrige uke erklærte Abbas overraskende at han ikke vil tilbake til sin fødeby Safed, som nå ligger inne i Israel. Det ble sett på som et fredsutspill og som en utstrakt hånd til den israelske ledelsen.

I intervjuet med israelsk TV sa Abbas at han ikke har noen rett til å flytte tilbake til hjembyen familien ble fordrevet fra i 1948, da den israelske staten ble opprettet.

– Jeg har rett til å besøke den, men ikke til å bo der, sa Abbas.

Uttalelsen ble tatt imot som betydningsfull og viktig i Israel. President Shimon Peres sa blant annet at de modige ordene viser at Abbas er en reell partner for fred.

– Det er en modig og viktig erklæring, sa Peres.

Spørsmålet om palestinske flyktninger – mange av dem fortsatt bosatt i flyktningleirer – skal ha rett til å vende hjem, har gjort fredsforhandlingene mellom israelere og palestinere vanskelig. Kravet har vært sentralt for palestinerne gjennom mange tiår.

Ulovlige nybyggere

I intervjuet med israelsk TV sa president Mahmoud Abbas at han var positivt innstilt til nye fredssamtaler. Men betingelsen har hele tiden vært at utbyggingen, som også FN har erklært ulovlig, blir stanset.

I går sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han også ønsket nye fredsforhandlinger. Men han advarte samtidig president Mahmoud Abbas mot å gjennomføre planen om å gå til FN med krav om å få oppgradert statusen til De palestinske selvstyreområdene.

Den israelske regjeringen vil bare tilbake til forhandlingsbordet hvis det skjer uten betingelser.

Det internasjonale samfunnet anser de israelske bosettingene på de palestinske områdene som et brudd på internasjonale regler.

Men tallet på israelske nybyggere har nå passert en halv million, med 340.000 israelere på Vestbredden og rundt 200.000 i Øst-Jerusalem.

En palestinsk demonstrant arresteres under en anti-bosettingsprotest på Vestbredden

En palestinsk demonstrant arresteres under en anti-bosettingsprotest på Vestbredden for snart to uker siden. Dagens vedtak vil trolig føre til nye demonstrasjoner.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt