NRK Meny
Normal

Fredsstyrke omstridt i Tyskland

Utenriksministrene i Frankrike, Polen og Tyskland drøftet tirdag å sende en fredsstyrke til Libanon, men i Tyskland er en slik styrke omstridt.

Tysklands forsvarsminister Franz Josef Jung (t.h.) med sin franske og polske kollega
Foto: Rafal Klimkiewicz / Scanpix/AFP

Forsvarsminister Franz Josef Jung sier det kan være aktuelt for Tyskland å sende soldater Libanon.

Men mange tyskere føler det har gått for kort tid siden annen verdenskrig til at tyske soldater kan stå så nær Israel.

Tyskland har i de siste årene utvidet sitt internasjonale engasjement, og landet har soldater både på Balkan og i Afghanistan og Kongo. Men å sende soldater til Midtøsten er fortsatt vanskelig å svelge for mange.

Holocaust kaster skygge

– Tyskland kommer mest sannsynlig til å sende teknisk personell og leger, men ingen soldater med våpen, fremholder forskeren Isabel Schäfer ved Freie Universität i Berlin.

Tyskland har etter krigen drevet et nitid arbeid med å bygge diplomatiske, politiske og økonomiske bånd til Israel. Mange er nå redd for at disse båndene kan ta skade av tyske soldater på libanesisk side.

Holocaust, som kostet om lag seks millioner jøder livet, kaster fremdeles skygger over tysk utenrikspolitikk, sier tyske kommentatorer.

Nei til soldater

En meningsmåling i avisen Der Spiegel viste i helgen at hele 53 prosent av tyskerne er mot å sende soldater til Midtøsten for å stanse krigføringen mellom Hizbollah og Israel.

– Tyskere er velkommen som diplomater og sendebud i denne regionen, men ikke som soldater, sier Jerzy Montag i partiet De grønne.

De grønnes pasifistiske standpunkt er svært vanlig også i den tyske befolkningen for øvrig. Det er kun sju år siden Tyskland deltok i sin første militæroperasjon siden annen verdenskrig og var med i en NATO-operasjon i det tidligere Jugoslavia.

Både Israel, USA og andre land har gitt sin støtte til forslaget om utplassering av en internasjonal styrke i Sør-Libanon, men det gjenstår et viktig spørsmål om hvilke land som har lyst til å bidra med personell til en slik styrke.

Det er ikke mange land som til nå har sagt seg villig til å delta, men Sverige uttalte tirsdag at landet kan tenke seg å gjøre det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt