NRK Meny
Normal

Fredsprisvinneren har landet i Norge

Generaldirektør Ahmet Üzümcü i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har ankommet Norge for å motta Nobels fredspris.

Generaldirektør Ahmet Üzümcü i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har ankommet Norge.

Generaldirektør Ahmet Üzümcü i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har ankommet Norge.

Når Nobelprisen 2013 skal overrekkes i Oslo rådhus på tirsdag er det organisasjonens leder siden 2010, Ahmet Üzümcü, som får den store æren av å motta prisen.

Üzümcü landet på Gardermoen like før klokken 18.30 norsk tid. Generalsekretæren kom sammen med sin kone, datter og sin stabssjef med et vanlig rutefly fra Amsterdam.

– Det er alltid hyggelig å komme til Oslo, men dette er en ekstra hyggelig anledning, sier Üzümcü til NRK etter ankomst.

– Jeg håper å kunne nyte prisutdelingen sammen med mine kollegaer, som vil kommer etter i morgen.

Üzümcü sier OPCW er midt i en utfordrende situasjon med arbeidet omkring Syrias kjemiske våpen. Men han er optimistisk til at de vil kunne avslutte arbeidet innen fristen.

– Vi har hatt noen tekniske problemer, men jeg er optimistisk til at vi vil klare det innen fristen, sier han.

Üzümcü og hans følge ble tatt imot på VIP-huset på Gardermoen av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad. Deretter kjørte de i kolonne med politibiler inn til sitt hotell i Oslo.

LES: Kjemiske våpen-vaktbikkje får fredsprisen

Høyaktuell pris

Det var 11. oktober i år at leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland kunngjorde at det var Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som var tildelt årets fredspris.

OPCW mottok prisen for sitt langvarige arbeid med å utrydde kjemiske våpen.

– Nedrusting er et sentralt punkt i Alfred Nobels testamente. Den norske nobelkomité har gjennom en rekke priser understreket behovet for å avskaffe kjernefysiske våpen, uttalte Jagland.

Ved tidspunktet for tildelingen var OPCW høyaktuelle, siden en hel verden fulgte med når organisasjonens våpeninspektører utførte sitt arbeid med å undersøke kjemiske våpen i Syria.

– Vi er beæret, var Üzümcüs første reaksjon på at OPCW fikk prisen.

Før seremonien i rådhuset, som starter klokken 13 tirsdag, skal Üzümcü i audiens hos kongeparet og kronprins Haakon på Slottet.

Seremonien blir direkteoverført på TV og til Nobels Fredssenter, der det er åpent for publikum.

LES OGSÅ: Fredsprisvinneren: – Vi er beæret

Stjernespekket

Tirsdag kveld er det Nobelbankett på Grand Hotel i Oslo, men høydepunktet for mange med fredsprisutdelingen er nok den stjernespekkede fredspriskonserten onsdag kveld.

I år skal de amerikanske skuespillerne Aaron Eckhart og Claire Danes lede showet i Oslo Spektrum.

Artistene som opptrer inkluderer Mary J. Blige, Morrissey, James Blunt, Jake Bugg, Timbuktu, Zara Larsson, Envy og Omar Souleyman.

– Noen av artistene fra konserten kommer på utdelingen tirsdag, men på grunn av prøvene vet vi ikke hvem som har anledning der og da, sier administrasjonssjef ved Nobelinstituttet, Dag Kühle-Gotodac til NTB.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt