Hopp til innhold

Fredsprisvinner: Kompromiss med Russland er ikke fred

Ukrainas fredsprisvinner maner til fortsatt kamp mot Russland. – Menneskeliv kan ikke være et politisk kompromiss, sier Oleksandra Matvijtsjuk.

Nobels fredspris 2022: Prisvinnerne Natallia Pintsjuk (på vegne av ektemannen Ales Bjaljatski, Jan Ratsjinskij, styreleder for Memorial og Oleksandra Matvijtsjuk, styreleder for Senteret for sivile rettigheter med Nobel-diplom og gullmedalje.

Prisvinnerne Natallia Pintsjuk (på vegne av ektemannen Ales Bjaljatski, Jan Ratsjinskij, styreleder for Memorial og Oleksandra Matvijtsjuk, styreleder for Senteret for sivile rettigheter med Nobel-diplom og gullmedalje.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Fredsprisvinnerne fikk stående applaus da de holdt sine taler i Oslo rådhus i dag.

Det var ukrainske Oleksandra Matvijtsjuk som talte til sist, på vegne av organisasjonen senteret for sivile rettigheter.

Matvijtsjuk mottok fredsprisen og mante samtidig til fortsatt kamp mot Russland.

– Folket i Ukraina ønsker seg fred mer enn noen andre i hele verden. Men fred oppnås ikke ved at et land som er under angrep legger ned sine våpen. Det er ikke fred, det er okkupasjon. Menneskeliv kan ikke være et politisk kompromiss, sa Matvijtsjuk.

Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, holder sin nobeltale.

Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, holdt en sterk nobeltale på vegne av et land i krig.

Foto: Javad Parsa / NTB

Senteret for sivile rettigheter deler prisen med russiske Memorial og aktivist Ales Bjaljatski fra Belarus.

Matvijtsjuk sa det er alles ansvar å kjempe mot det autoritære.

– En stat som dreper journalister, fengsler aktivister eller oppløser fredelige demonstrasjoner utgjør en trussel ikke bare for sine egne borgere. En slik stat utgjør en trussel for hele regionen og for verdensfreden, sa Matvijtsjuk.

– For millioner av mennesker har ord som bombing, tortur og deportering blitt dagligdags. Men det finnes ingen ord som kan uttrykke smerten til en mor som mistet sin nyfødte sønn da fødselsklinikken ble bombet, sa en preget Matvijtsjuk.

Hun ba også alle om å støtte Ukraina.

Du trenger ikke å være ukrainer for å støtte Ukraina. Det holder å være et menneske.

Memorial: Fortjente vi prisen?

Styreleder i Memorial Jan Ratsjinskij fortalte i sin tale hvordan Ukraina-hatet spres fra offentlig hold i Russland.

– Det oppildnes til hat mot Ukraina, landets kultur og språk beskrives offentlig som underlegen og det ukrainske folk anses ikke for å ha en annen identitet enn russerne. Motstanden mot Russland kalles «fascisme».

Jan Ratsjinskij holder Nobeltalen på vegne av Memorial.

Jan Ratsjinskij fortalte i sin Nobel-tale hvordan Ukraina-hatet spres fra offentlig hold i Russland.

Foto: Markus Schreiber / AP

Mot slutten av sitt nobelforedrag spurte han:

– Spørsmålet som plager oss er: Fortjener virkelig Memorial å motta Nobels fredspris?

Han sier de har forsøkt å dokumentere forbrytelser fra nåtid og fortid. De har jobbet hardt.

– Men greide vi gjennom vårt arbeid å forhindre katastrofen som inntraff 24. februar? Den enorme byrden som ble lagt på våre skuldre den dagen ble enda tyngre da vi fikk beskjed om at vi var blitt tildelt denne prisen.

– Vet at natten tar slutt

Mens ektemann og fredsprisvinner Ales Bjaljatski sitter fengslet i Belarus, tok kona Natallia Pintsjuk imot fredsprisen på mannens vegne.

Prisen har styrket ektemannen, sa Pintsjuk i sin tale i Oslo rådhus i dag.

– Tildelingen har styrket Ales i hans beslutning om å ikke gi opp sin overbevisning og har gitt håp til alle belarusere om at de kan regne med den demokratiske verdens solidaritet i kampen for sine rettigheter, uansett hvor lang tid denne kampen måtte ta.

Natallia Pintsjuk, som mottar Nobels fredspris på vegne av sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, holder hans Nobelforedrag.

Natallia Pintsjuk rørte mange til tårer med Nobel-talen-talen hun holdt på vegne av sin mann, Ales Bjaljatski.

Foto: Javad Parsa / NTB

Hun beskriver regimet i Belarus som voldelig og brutalt.

– De forfølger jenter og gutter, kvinner og menn, mindreårige og eldre. I belarusiske fengsler et det systemets umenneskelige ansikt som råder grunnen, særlig for de som drømte om å være frie mennesker!

Les også Skrekkvelde i Belarus: Natallia Pintsjuk må hente ektemannens fredspris

Kona sa de neste ordene kom direkte fra ektemannen.

Ales Bjaljatski

Ales Bjaljatski har sittet fengslet siden juni 2021. Han ble arrestert etter de massive protestene mot president Alexandr Lukasjenko høsten året før.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

– Vi drømmer ikke om noe veldig spesielt eller ekstraordinært, vi vil bare bli kalt mennesker. Vi drømmer om at vi vil få et land med et varmt hjerte og gode levekår.

Han har ikke mistet motet i sin årelange kamp for demokrati.

– Jeg vet at natten tar slutt og at morgenen kommer med lys. Jeg vet at det som skyver oss utrettelig fremover er håp og en drøm.

Tårene strømmet nedover kinnene på enkelte av gjestene fra fredsprisvinnernes organisasjoner da Natallia Pintsjuk refererte ektemannens ord.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen talte til årets prisvinnere.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hyllet årets fredsprisvinnere for deres ufattelig mot.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Du er ikke alene

Leder av Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen hyllet fredsprisvinnerne som «fredens forkjempere» da hun delte ut prisen.

– I dag går våre tanker til alle politiske fanger i Belarus. Vi tenker i særdeleshet på Ales Bjaljatski, som sitter i en mørk og isolert fengselscelle i Minsk: Du er ikke alene; vi står ved din side, sa Berit Reiss-Andersen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag.

Andersen understreker viktigheten av kritikk og nye ideer for å holde demokratier i live.

– En demokratisk regjering trenger ikke bare støtte fra sitt folk, men også kritikk, nye ideer og nye perspektiver. Den ultimate kilden til makt er folket, sa Berit Reiss-Andersen.

Ser framover

Statsminister Jonas Gahr Støre håper fredsprisen vil være en oppmuntring til folket i Ukraina, Russland og Belarus.

– I alle tre landene der prisen treffer er det uavklarte situasjoner. Vi får håpe den blir en kraft og opplevelse av støtte, sier Støre til NRK.

På vei inn i Oslo rådhus før utdelingen av Nobels fredspris trakk Støre paralleller til prisen i 1975, da den gikk til russiske Andrej Sakharov, som kjempet for menneskerettigheter i datidens Sovjetunionen.

Siden ble han en av grunnleggerne av Memorial, som i dag mottar Nobels fredspris.

Se bilder fra utdelingen:

Kronprinsesse Mette-Marit ble som flere rørt under Jan Ratsjinskij, som representerer den russiske organisasjonen Memorial, sitt Nobelforedrag under utdelingen av Nobels fredspris.

Kronprinsesse Mette-Marit var en av mange som ble berørt av talen til Jan Ratsjinskij fra Memorial.

Foto: Javad Parsa / NTB
Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, har holdt sin nobeltale under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Oleksandra Matvijtsjuk fra den ukrainske prisvinneren Senteret for sivile rettigheter på vei ned fra talerstolen etter å ha holdt sin nobeltale.

Foto: Javad Parsa / NTB
Fiolinist Catharina Chen spiller under utdelingen av Nobels fredspris 2022 i Oslo rådhus.

Fiolinist Catharina Chen var en av artistene som spilte under utdelingen i Oslo rådhus.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Nobels fredspris 2022 - prisvinnere på podiet.

Representantene fra prisvinnerne samlet sammen med medlemmer av Nobelkomiteen og Nobelinstituttet. F.v. Natallia Pintsjuk, Jan Ratsjinskij, Oleksandra Matvijtsjuk, Asle Toje, Anne Enger, Kristin Clemet og Olav Njølstad.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Jan Ratsjinskij, som representerer den russiske organisasjonen Memorial, holder sitt Nobelforedrag under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Jan Ratsjinskij er styreleder for Memorial, som er en paraplyorganisasjon for ulike russiske menneskerettighetsorganisasjoner. Deler av Memorial er blitt tvangsoppløst av myndighetene.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Marja Mortensson og Daniel Herskedal med musikalsk innslag under utdelingen av Nobels fredspris for 2022 i Oslo rådhus.

Den samiske artisten Marja Mortensson og jazzmusikeren Daniel Herskedal fremførte sangen Máttarahkku.

Foto: Javad Parsa / NTB
Leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen tildeler Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus Nobels fredspris for 2022 i Oslo rådhus.

Natallia Pintsjuk overrekkes ektemannens nobeldiplom og gullmedalje av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
De tre prisvinnerne Oleksandra Matvijtsjuk, Jan Ratsjinskij og Natallia Pintsjuk (på vegne av ektemannen Ales Bjaljatski) viser sine diplomer mens de mottar applaus.

Rådhussalen var pyntet med i ulike toner av rødt, en farge som har sterk betydning i vinnernes ulike hjemland. Flamingoblomster og Sibirkornell var hovedelementene i blomsterdekorasjonene som blomsterdekoratør Stein Are Hansen hadde laget.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Gjester fra fredsprisvinnernes organisasjoner under utdelingen av Nobels fredspris for 2022.

Hver av prisvinnerne fikk invitere med seg rundt 20 inviterte gjester. De satt samlet om hverandre på den ene siden av salen.

Foto: Javad Parsa / NTB
Kongefamilien under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er faste gjester på Nobel-utdelingen. Før utdelingsseremonien i Oslo rådhus var prisvinnerne i audiens på Slottet.

Foto: Javad Parsa / NTB

Nobelkomiteen begrunnet årets pris med sivilsamfunnets viktige rolle for fred og demokrati.

– Komiteens beslutning er av stor symbolsk betydning for oss: Den understreker at landegrenser verken kan eller bør splitte sivilsamfunnet.

– Det faktum at vi mottar prisen sammen er en ekstra belønning for oss, sa Jan Ratsjinskij i Memorial.

Nobels fredspris 2022: Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus er en av dem som er invitert til årets utdeling.

Svetlana Tikhanovskaja var til stede for å hylle landsmannen, den fengslede prisvinneren Ales Bjaljatski.

Foto: Annika Byrde / NTB

Russland og Belarus hjemme

Oslo rådhus var pyntet symbolet i rødt. Rødt og hvitt er blant annet opposisjonens farge i Belarus.

I salen satt representanter for det offisielle Norge, ambassadører og gjester tilknyttet fredsprisvinnerne og deres arbeid.

Verken ambassadøren fra Russland eller Belarus hadde svart på invitasjonen til utdelingen.

En rekke av Memorials grunnleggere var i salen. Der var også Lana Estemirova, datter av Natalia Estemirova, menneskerettighetsaktivist som ble drept mens hun jobbet for Memorial i 2009 med å undersøke krigsforbrytelser i Tsjetsjenia.

Også den belrusisske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja var invitert til prisutdelingen.

Tikhanovskaja skal i kveld holde en av appellene til det tradisjonsrike fakkeltoget, før prisvinnerne hilser toget fra balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel.

Deretter blir det bankett for vinnerne og deres følge, med Nobelkomiteen som vertskap.

Blant de 250 gjestene er kongefamilien, representanter for regjeringen, Stortinget og norske menneskerettighetsorganisasjoner.

Gull fra Colombia

Vinnerne av Nobels fredspris blir tildelt et diplom, en medalje i gull og rundt 10 millioner svenske kroner.

Jan Ratsjinskij, styreleder for Memorial, med sin nobelmedalje og nobeldiplom.

Jan Ratsjinskij, styreleder for Memorial, med sin nobelmedalje og nobeldiplom.

Foto: SERGEI GAPON / AFP

Den 196 gram tunge gullmedalje er i 18 karat gull, og presses og preges hos Det Norske Myntverket.

Gullet i medaljen kommer fra en sertifisert gruveselskap i Colombia hvor man kan spore gullet hele veien fra gruven til medaljen, opplyser Nobelinstituttet.

Prisvinnerne får også hvert sitt spesiallagd diplom. De tre motivene til årets utgaver laget av Håkon Bleken (93), som illustrerte diplomene også i fjor og skal gjøre det neste år.

Se hele utdelingsseremoni her:

SISTE NYTT

Siste nytt