Fredsprisvinner til NRK: - En stor ære

Chocri Dhouibi takker for prisen og håper den vil gi Den tunisiske kvartetten for dialog større oppmerksomhet i resten av verden, i et eksklusivt intervju med NRK.

Chocri Dhouibi

Chocri Dhouibi mener de fire organisasjonene som nå har fått fredsprisen, hindret en borgerkrig i hjemlandet.

Foto: Facebook / Skjermdump

– Jeg synes dette er utrolig. Det er en stor ære. Tunisia har aldri fått fredsprisen før og nå får vi verdens støtte. Denne prisen er en stor støtte for oss og for prosessen videre, sier komitémedlem Chocri Dhouibi fra Menneskerettigsligaen LTDH til NRK, kort tid etter at det ble klart at han er blant fredsprisvinnerne i år.

LTHD er en menneskerettighetsorganisasjon som består av advokater, lærere, leger og journalister. Det er en av organisasjonene som utgjør kvartetten som har fått fredsprisen.

Nobelkomiteen la vekt på kvartettens «avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia» etter revolusjonen i 2011». Dialogkvartetten kom i stand for to år siden da demokratiseringsprosessen sto i fare for å falle sammen i Tunisia.

Dhouibi sier tildelingen både er uventet og overraskende og at arbeidet videre blir enklere.

– Nå er vi ikke lenger alene. Denne prisen betyr mye for arbeidet videre, og vil gjøre det lettere, sier han.

– Reddet fra borgerkrig

De fire organisasjonene har reddet landet fra en borgerkrig, mener han.

– De reddet freden og jobbet for en demokratisk prosess. Organisasjonene sørget for en nasjonal dialog i et land som var i ferd med å bli delt i to.

Mohammed Fadel Mahfoz, er president i advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie. En annen av de fire organisasjonene som utgjør dialogkvartetten.

– Vi mottar prisen med stor glede. Det er en stolthet og glede for Tunisia og for republikken. Jeg tror at dialog kan føre til fred og fred er det folk ser frem til, sier han.

– Det er en veldig viktig pris. Vi ber alle ta den vel imot og jobbe for fred. Jeg håper at andre kan lære av fredelig prosesser.

27 kontorer i Tunisia

Dhouibi forteller at hans organisasjon, LTDH, har 27 kontorer rundt om i landet og at de har store økonomiske problemer. Prispengene kommer godt med.

– Så dette betyr mye for arbeidet videre. Vi besøker fengsler og sjekker forholdene der og undersøker at menneskerettigheter respekteres. Nå kan vi fortsette denne viktige jobben, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Godt å vite at verden nå vet hva vi gjør

Tunisisk advokat takker Kvartetten for fred

Den tunisiske advokaten Brahim Latrech er juridisk rådgiver for årets fredsprisvinner. Også han mener at Kvartetten har vært helt avgjørende for den fredelige utviklingen i Tunisia.

– Vi hadde aldri ventet oss en fredspris til Tunisia, sier Latrech på telefon til nyhetsbyrået TT.

– Etter revolusjonen begynte det tunisiske samfunnet å bli anarkistisk, det var voldsomt, den økonomiske situasjonen var ikke bra, det var en liten politisk krig mellom partiene, sier Latrech.

– Kvartetten var der og roet ned stemningen, den greide å lede Tunisia inn på en fredelig og framgangsrik vei. I dag har vi det ikke som i Syria, Egypt og Irak, vi har et fungerende samfunn, fastslår han.

SISTE NYTT

Siste nytt