Nadia Murad holdt sin første pressekonferanse etter tildelingen av den prestisjefylte prisen. Ved hjelp av tolk takket hun de fremmøtte for at de var kommet for å høre henne. Murad sa at det var en stor overraskelse og ære å bli tildelt Nobels fredspris.
Murad opplevde selv å bli bortført og misbrukt av IS sammen med søstrene sine, og hun mistet begge foreldrene og seks av de ni brødrene sine i folkemordet i 2014.
Vondt å fortelle igjen og igjen
Den 24 år gamle prisvinneren har tidligere sagt at å stå fram med sin historie har vært en av de viktigste og vanskeligste beslutningen hun har tatt. Etter pressekonferanse fikk norske medier snakke med henne og på direkte spørsmål fra NRK om hun hadde angret, svarte hun for første gang på engelsk.
Da kom et «yes» uten et sekunds nøling, før hun fortsatte på morsmålet:
– De siste tre-fire årene har jeg fortalt om det jeg har opplevd igjen og igjen. Det er vondt å fortelle uten at noe skjer. Da jeg fikk nyheten om fredsprisen kjente jeg en tung bør på mine skuldre. Jeg visste jeg måtte jobbe mer og at det ikke vil bli en enkel oppgave. Det hender jeg tenker at jeg heller skulle fått samme skjebne som min mor og mine brødre. Det er ikke lett for en kvinne å fortsette å fortelle disse historiene.
Ba verden stå sammen i kampen mot massedrap
På pressekonferansen sa Nadia Murad at fremtiden fremdeles er veldig usikker for jesidiene og at 3000 jesidi-kvinner og -barn den dag i dag holdes fanget av IS. Som en minoritetsgruppe har jesidiene i mange år vært forfulgt og da har kvinnen vært spesielt utsatt.
– Jeg ber alle regjeringer om å ble med meg i kampen mot menneskemord og seksuell vold. Vi må jobbe sammen. De ansvarlige for overgrep må stilles til ansvar for det de har gjort, sa hun.
- Les også:
Prispengene løser ikke alle problemer
Den 24 år gamle prisvinneren ble spurt om hvordan hun ville bruke prispengene og understreket at de ikke skulle brukes henne og stiftelsen, men til det arbeidet hun er engasjert i.
– Men en halv million dollar er ikke nok til å kjøpe fri 3000 jesidier som holdes fanget. Det koster vanligvis 20.000 til 30.000 dollar for hver person som skal kjøpes tilbake
Pengesummen er heller ikke nok til å kjøpe tilbake eiendommene til 400.000 jesidier, alt det de mistet på en dag i Sinjar, de dekker heller ikke oppbyggingen av landsbyene som ble ødelagt av IS i 2014, fortsatte hun.
– Prispengene klarer ikke å mette eller bringe tilbake 350.000 jesidier fra flyktningleirer i Nord-Irak til hjemmene deres og hjelpe dem gjennom vinteren. Summen dekker ikke kostnadene til å undersøke og samle bevis fra 49 åpne jesidi-massegraver. Prispengene til en person er ikke nok til å gjenoppbygge Sinjar og bringe tilbake alle som måtte flykte.
Lover å jobbe videre
Men Murad sa også at selv ikke den store summen fra Nobelinstituttet var nok til å løse alle disse oppgavene og gjentok at det var viktig å stå sammen i dette arbeidet.
Murad minnet også om at vi sammen må bygge opp det som er blitt ødelagt. At humanitet må være grunnlaget og at landene i verden må samarbeide.
– Jeg lover å være stemme for dem som har mistet sin stemme.
– Du snakker om rettferdighet for ofrene. Hva slags rettferdighet tenker du på?
– For meg betyr det ikke å drepe IS-medlemmer. Jeg vil se dem stilt for retten, svarte hun.
Nadia Murad takket for prisen, men sa at det trengs mer enn hennes innsats for å bekjempe seksualisert vold.
Foto: Andrew Harnik / AP