Fredsplan for Midtøsten på trappene

En ny fredsplan for Midtøsten kan være klar neste måned.

Barack Obama og Hosni Mubarak

Mubarak og Obama møttes for tredje gang på tre måneder for å diskutere hvordan de kan få fortgang i fredsprosessen i Midtøsten.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS

USAs president Barack Obama arbeider med en ny fredsplan for Midtøsten, som han håper på å kunne legge fram i neste måned forteller Egypts president Hosni Mubarak.

Mubarak sa etter dagens møte med Obama at tiden er inne for sluttrunden mellom palestinere og israelere om viktige spørsmål som hindrer en fredsavtale.

Diskuterer fredsprosessen

Obama har lagt press på Israel for å få landet til å stanse byggingen av bosetninger på den okkuperte Vestbredden, et krav Israel sier landet ikke kan akseptere.

Etter et møte med Egypts president Hosni Mubarak i Washington
i dag, uttalte Obama at han ser positiv utvikling i saken.

Han og Mubarak møttes for tredje gang på tre måneder for å diskutere hvordan de kan få fortgang i fredsprosessen i Midtøsten.

– Vi går i riktig retning, sa Mubarak og la til at arabiske land er innstilt på å hjelpe dersom Israel og palestinerne møtes ved forhandlingsbordet.

Ingen nye byggeprosjekter

Tidligere på dagen sa israelske regjeringskilder at Israel i all stillhet har sluttet å godkjenne nye byggeprosjekter på Vestbredden, selv om landet offisielt ikke godtar USAs krav om stans i bosetningsaktiviteten.

Obama mener en slik stans er nødvendig for å skape fremgang i fredsprosessen, og hans tøffe holdning har skapt en sjelden diplomatisk strid mellom de to nære allierte.

Men tirsdag uttalte flere tjenestemenn i den israelske regjeringen at landet har besluttet å stanse sin godkjenning av nye prosjekter fram til starten av 2010 på grunn av internasjonalt press.

Ikke mindre aktivitet

Et slikt skritt vil uansett ikke tilfredsstille USAs krav, siden byggeprosjekter som tidligere er godkjent, fortsatt gjennomføres.

Grupper som følger utviklingen nøye, melder dessuten om at aktiviteten ikke er mindre enn den har vært.

Men dersom Israel virkelig har sluttet å godkjenne nye prosjekter, kan det bety at landet er villig til å komme USA i møte i spørsmålet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt