Hopp til innhold

Fredsforsker skal ha spionert på studenter i København

Den finsk-fødte professoren er nå tiltalt for å ha hjulpet den russiske etterretningstjenesten med å overlevere informasjon om studenter ved Københavns Universitet.

Ifølge aktoratet har professoren, som arbeidet som fredsforsker ved Københavns Universitet, ha utlevert opplysninger til fire russiske agenter i Danmark.

En liste med navn på studenter fra universitetet blir nå sentralt bevismateriale i den kommende rettssaken mot forskeren, skriver Politiken.dk.

Ifølge danske medier ville russerne verve spioner ved universitetet.

– Ti studenter på professorens liste

Politiet har opplyst om at de har konfiskert en liste med navn på ti studenter og opplysninger om fire personer fra Center for Militære studier.

– Det er vår oppfattelse at navnene skulle overleveres til hans russiske kontakter, sier en politikilde til Berlingske Nyhetsbureau.

Politiet betegner listen som et sterkt bevis i saken.

– For plutselig blir mennesker av kjøtt og blod involvert, sier de til DR.dk.

Politiet tror russerne skal ha bedt professoren om navn på studenter ved universitetet som kunne verves som kommende agenter.

Nekter skyld

Professoren har selv nektet skyld i saken. Til den danske Weekendavisen har han forklart at han hadde møter med alminnelige diplomater fra den russiske ambassade, ikke med etterretningsagenter.

49-åringen ble arrestert av Politiets Etterretningstjeneste (PET) i Danmark i september 2010. Da hadde de fulgt hans kontakt med russerne gjennom åtte år.

Fram til 2010 skal han ha hatt omlag 20 møter med fire ulike russiske ambassadefolk der han på «lyssky møtesteder» fikk betalt noen tusen kroner i kontanter, skriver Politiken.

Han ble løslatt kort tid etter arrestasjonen i 2010, men har vært suspendert fra sin stilling ved universitetet siden januar i fjor.

«Historisk rettssak»

Professoren er tiltalt etter den såkalte milde spionparagrafen i Danmark, som innebærer å ha samarbeidet og hjulpet den russiske etterretningstjenesten med å operere på dansk grunn. Han risikerer fengsel i opp mot seks år.

Saken omtales som en historisk rettssak i Danmark.

«Det er første gang på 20 år at det reises tiltale i Danmark for spionasje til fordel for Russland. Samtidig er det en ytterst delikat affære som dreier seg om våre diplomatiske forhold til en stormakt» uttaler PETs tidligere operative sjef, Hans Jørgen Bonnichen.

Saken mot ham starter med innledende rettsmøte i april.

SISTE NYTT

Siste nytt