Fredsforsker mener Iran-atomavtalen bør få fredsprisen

Sentrale forhandlere bak atomavtalen med Iran, er favoritt til å motta årets fredspris. Blant topp-fem-favorittene til Institutt for fredsforskning (PRIO) er også lederen for De hvite hjelmene i Syria.

De hvite hjelmene

DE HVITE HJELMENE: Syrisk humanitær organisasjon som jobber for å redde liv i Syria. Bildet skal vise deres arbeid etter at en skole ble bombet i Daraa provinsen 14 juni i år.

Foto: Uncredited / AP

Hvert år offentliggjør Institutt for fredsforskning en liste over de heteste kandidatene til å motta Nobels fredspris. Aller øverst på PRIO sin liste troner sentrale personer bak atomavtalen med Iran.

PRIO-tradisjon

PRIO-direktør Henrik Urdal har i dag offentliggjort en liste med de instituttet har som favoritter til å motta årets pris. Siden 2002 har PRIO sendt ut en liste over hvem de satser på.

Denne tradisjonen begynte med Stein Tønnesson og ble videreført av Kristian Berg Harpviken. Henrik Urdal overtok direktørembetet 1. juli i år, og dette er hans første offentlige publiserte liste. Vinneren av årets fredspris annonseres fredag 6. oktober.

Iran-avtalen er PRIO-direktørens Nobel-favoritt

Ifølge PRIO-direktørens spådom kan Mohammad Javad Zarif og Federica Mogherini komme til å motta fredsprisen. Irans utenriksminister og EUs utenriksansvarlige hadde sentrale roller som tilretteleggere i de vellykkede atomforhandlingene mellom Iran og EU, USA, Kina og Russland.

Irans utenriksminister

PRIOs favoritt til å motta årets Nobels fredspris. Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. PRIOs tips er at han mottar prisen sammen med EUs utenriksansvarlig Federica Mogherini.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

– I en tid hvor trusselen om bruk av kjernefysiske våpen har blitt mer reell, er det viktig at det slås ring om initiativer som bidrar til å begrense utvikling og spredning av atomvåpen. En pris til tilretteleggerne av Iran-avtalen, EUs Federica Mogherini og Irans Mohammad Javad Zarif, vil også understreke at avtalen har et solid fundament som vil bestå selv om USA skulle trekke sin støtte, sier Henrik Urdal i en kommentar.

UNHCR og høykommissær Filippo Grandi

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er andrevalget til PRIO. Organisasjonen som ledes av Fillipo Grandi kan få prisen for deres utrettelige arbeid for flyktninger gjennom en årrekke mener Institutt for fredsforskning.

FNs høykommissær for flyktninger har vunnet to fredspriser før, i 1954 og 1981. Dagens flyktningsituasjon gjør høykommissæren til en verdig kandidat atter en gang, mener PRIO.

Modig tyrkisk avisredaktør

Det er tøffe tider for pressen i dagens Tyrkia. PT`RIO-direktør Henrik Urdal mener at en pris til redaktør og spaltist Can Dündar og avisen Cumhuriyet ville vært en pris for alle som står opp mot de vanskelige forholdene til pressen og sivilsamfunnet i Tyrkia.

Redaktør i Tyrkia, Can Dundar

Blant topp-fem-favorittene til PRIO: Redaktør Can Dündar og avisa Cumhuriyet. han bor i eksil i Tyskland der bildet er tatt 19 oktober 2016.

Foto: Arne Dedert / AP

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

De vestafrikanske landene grep inn militært og sikret en fredelig og demokratisk maktovertakelsen i Gambia i fjor. Det var en stor seier for demokratiet i Afrika. Derfor er ECOWAS høyt oppe på favorittlisten til Institutt for fredsforskning.

De hvite hjelmene og Raed al Saleh

Den syriske hjelpeorganisasjonen kjent som De hvite hjelmene – og deres leder Raed al Saleh jobber for å redde liv og bidrar til å hjelpe skadde i krigsherjede Syria.

– En pris til De hvite hjelmene ville vært en pris til en humanitær organisasjon som utfører sitt arbeid under de mest krevende forhold man kan tenke seg, men vil også være en hyllest til iherdigheten som kan framstå i sivilsamfunn i en konfliktsituasjon, skriver PRIO i sin pressemelding.

Lederen for De hvite hjelmene

Blant topp 5-kandidatene til fredsprisen ifølge PRIO. Lederen for De hvite hjelmene i Syria, Raed al Saleh. Bildet er tatt 2. desember 2016.

Foto: Melissa Kühn Hjerrild / AP

SISTE NYTT

Siste nytt