NRK Meny
Normal

Fredsavtale mellom Jemens president og opprørere

Etter at Jemens statsminister trakk seg søndag, da houthi-opprørere hadde inntatt regjeringslokalene og andre viktige bygninger, har presidenten nå inngått en fredsavtale med opprørerne.

Røyk etter kamper mellom Houthi-bevegelsen og regjeringsstyrker søndag, 21.september 2014.

Røyk stiger opp over hovedstaden i Jemen, Sana, etter kamper mellom Houthi-bevegelsen og regjeringsstyrker søndag, 21.september 2014.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Bare timer etter at opprørere tok kontroll over en rekke offentlige bygg i Jemens hovedstad Sana, inngikk de en fredsavtale med presidenten.

Statsminister Mohammed Salem Basindwa trakk seg tidligere søndag for å bane vei for de avtaler som måtte bli inngått mellom houthi-lederne og president Abd Rabbu Mansour Hadi, kom det fram av avskjedssøknaden.

Sent søndag kom det så meldinger om at en fredsavtale er inngått.

– En avtale om fred og samarbeid er blitt signert i presidentpalasset i kveld, meldte det statlige nyhetsbyrået Saba søndag.

President Abd Rabbu Mansour Hadi, FN-utsending Jamal Benomar og representanter fra ulike politiske fraksjoner, deriblant houthi-opprørerne, var med på seremonien der avtalen ble signert, ifølge nyhetsmeldingen.

– Vi har kommet fram til en endelig avtale som gjør at vi kan komme oss gjennom denne krisen, sa president Hadi i sin tale.Det blir meldt om harde kamper mellom de sjiamuslimske houthi-opprørerne og regjeringstro sunnimilitser i den jemenittiske hovedstaden søndag.

En Houthi-rebell ved en vaktpost i Sana, søndag 21.september, 2014.

En Houthi-opprører ved en vaktpost i Sana, søndag 21.september, 2014. De har tatt kontroll over regjeringens hovedkvarter og flere andre viktige steder søndag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Tilspissing de siste dagene

Houthi-opprørere har tatt kontroll over regjeringskontorer, forsvarets hovedkvarter, en viktig militærbase, den statlige radiokanalen og universitetet, ifølge lokale medier og tjenestemenn.

Medlemmer av den sjiamuslimske houthi-bevegelsen har i flere uker demonstrert i hovedstaden Sana. De har ønsket å kaste den nåværende regjeringen og få en bredere representasjon i statlige institusjoner.

Den allerede turbulente situasjonen i landet har tilspisset seg de siste dagene. Siden torsdag er over 100 personer blitt drept i kamper mellom opprørere og regjeringstro styrker.

Uroen fikk president Abd Rabbu Mansour Hadi til å innføre portforbud i fire bydeler i hovedstaden natt til søndag.

I flere uker har medlemmer av den sjiamuslimske houthi-bevegelsen demonstrert i hovedstaden Sana, der de har blokkert hovedveier og tatt seg inn i regjeringens hovedkvarterer. De har ønsket å kaste den nåværende regjeringen og få en bredere representasjon i statlige institusjoner.

En jente viser fram et skjerf med Jemen på under en demonstrasjon

En ung jemensk jente viser fram et skjerf med Jemen skrevet på under en demonstrasjon mot Houthi-bevegelsens voldshandlinger de siste ukene, i Jemens hovedstad Sana, 13. september, 2014.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

– Ønsker egen stat

Tidligere i uken oppfordret aktivistleder Abdulmalik al-Houthi demonstrantene til å trappe opp kampen. Dermed marsjerte tusenvis mot sentrum av hovedstaden Sana, mot stedet der demonstrasjonene som felte landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, skjedde i 2011.

Noen aktivister blokkerte sentrale innfartsårer, mens andre fortsatte marsjen mot regjeringens hovedkvarter. Der ble de møtt av opprørspoliti med både tåregass, vannkanoner og kuler.

– Politiet skjøt mot demonstrantene, drepte sju av dem og såret flere titalls, ifølge demonstranten Khaled al-Madani.

Dødstallet er ikke bekreftet av andre kilder. Ifølge Reuters ble minst fire personer drept.

En tjenestemann i innenriksdepartementet bekrefter at politiet stanset demonstrantene. Ifølge jemenittiske myndigheter ønsker houthiene å få sin egen, semi-autonome stat, med vetorett i nasjonalforsamlingen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt