Fraråder gravide å reise til Miami

Folkehelseinstituttet fraråder nå gravide å reise til Miami i Florida på grunn zikautbruddet.

Zika-smitte i Miami

I bydelen Wynwood i Miami er det rapportert om 14 tilfeller av zikafeber. Store deler av nabolaget sprayes nå for å begrense antall mygg.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Etter at 14 personer er registrert smittet av zikaviruset i Miami, endrer Folkehelseinstituttet (FHI) reiserådet til Florida.

De 14 er smittet i bydelen Wynwood, men FHI fraråder gravide å oppholde seg i hele byen.

– Alle tilfellene er registrert i en bestemt bydel i Miami, men vi har valgt å inkludere hele byen fordi dette kan spre seg til andre deler av byen, sier overlege ved FHI Hans Blystad.

Han sier de vil være på den sikre siden, og tror det kan være vanskelig for turister å forholde seg til en bestemt bydel i en fremmed by.

Bruk myggolje

På FHIs nettsider skriver de at gravide som har oppholdt seg i Wynwood etter 15. juni, bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten.

I tillegg råder instituttet alle personer som har oppholdt seg i Miami, til å ta forholdsregler etter hjemkomst.

Situasjonen gir likevel ikke grunnlag for å fraråde reiser til andre deler av Florida eller andre amerikanske delstater.

Dersom man likevel befinner seg i et område med zikaviruset, sier Blystad at det viktig å beskytte seg mot myggstikk.

– Bruk myggoljer og kle deg godt. Det kan også være lurt å bruke myggnett om natten, sier han.

Blystad sier videre at reiserådene for andre deler av det amerikanske kontinentet fortsatt gjelder.

– Zikautbruddet pågår fortsatt i store deler av Sør- og Mellom-Amerika. Nå har vi utvidet rådet til å gjelde Miami også.

Prøver å finne myggen

Ifølge Florida-guvernøren Rick Scott har de smittede trolig fått viruset i seg via myggstikk.

Forrige fredag opplyste amerikanske helsemyndighetene at mygg tilsynelatende har begynt å spre zikaviruset på det amerikanske fastlandet. Men myndighetene jobber fremdeles med å finne mygg som faktisk bærer viruset i Miami.

Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner, skriver NTB.

Mikrokefali er en alvorlig nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt