NRK Meny
Normal

Tror fransk islamist står bak politikerdrap i Tunisia

Den franske militante islamisten Boubakeur Hakim er pekt ut som mannen som står bak drapet på to tunisiske politikere.

Drapet på Mohamed Brahmi

Tunisiske politietterforskere gransker et sted like ved der hvor Mohamed Brahmi ble skutt og drept i forrige uke.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Drapene på de to sekulære politikerne Chokri Belaid i februar og
Mohamed Brahmi i forrige uke har ført til store demonstrasjoner i landet hvor den arabiske våren tok til, som følge av et fortvilet selvmord av en fattig, ung grønnsakselger.

Boubakeur el-Hakim

Det tunisiske innenriksdepartementet sendte i går ut dette bildet av Boubakeur Hakim.

Foto: Ap

Rasende tunisiere beskylder det ledende regjeringspartiet, det moderate islamistpartiet Ennahda, for å være delaktig i mordet og ikke minst for ikke å ha demmet opp for innflytelsen og fremveksten av radikale islamister de nesten to årene de har styrt landet.

Folkets raseri har ikke blitt mindre etter at åtte soldater på mandag ble drept av militante ekstremister nær grensen til Algerie, i det avsidesliggende fjellområdet Mount Chaambi hvor ekstremistgrupper har tilhold.

Ble radikalisert som ung

Den tunisiske innenriksministeren Lotfi Ben Jeddou har gitt ut både navn og bilde på franskmannen Boubakeur Hakim som den hovedmistenkte bak drapene på de to politikerne, som begge tilhørte sekulære venstrepartier.

Chokri Belaid

DREPT 1: Chokri Belaid ble skutt ned utenfor sitt hjem.

Foto: Hassene Dridi / Ap
Mohamed Brahmi

DREPT 2: Det samme ble Mohamed Brahmi.

Foto: STRINGER / Reuters
Tunisias innenriksminister Lotfi Ben Jeddou

Tunisias innenriksminister Lotfi Ben Jeddou på en av sine mange pressekonferanser den siste uken.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

– Boubakeur Hakim er en terrorist, «som verden jakter på», sa innenriksministeren Lotfi Ben Jeddou.

Ifølge hva ministeren opplyste på mandag er den samme 9 mm halvautomatiske pistolen brukt til begge drapene. Mohamed Brahmi, som var den siste av de to som ble drept, ble truffet av 14 skudd.

Boubakeur Hakim er 30 år, foreldrene hans kommer fra Tunisia, men selv er han født i Frankrike og vokste opp i det 19. arrondissement i den franske hovedstaden.

Hakim er et kjent navn for fransk og nordafrikansk etterretning. Allerede i 2003 vekket han myndighetenes interesse i forbindelse med demonstrasjoner mot den amerikanske krigføringen i Irak.

Hakim tilhørte en gruppe unge radikale franske muslimer som fransk politi døpte 19. arrondissement-cellen eller Buttes Chaumont-cellen, oppkalt etter den store parken nordøst i Paris.

Lederen av gruppen var en tidligere vaktmester som ble selvlært muslimsk forkynner som lokal ungdom ble trukket til.

Hakim sluttet seg også til et nettverk som rekrutterte frivillige franske hellige krigere til å slåss mot de vestlige invasjonsstyrkene i Irak. På et tidspunkt i 2004 åpnet Hakim et «forsyningsskontor» i Syria for de franske krigerne, på vei til nabolandet. Han skal også skaffet våpen som ble brukt av landsmennene.

Hans bror ble selv drept i Falluja sommeren 2004, i kamp med amerikanske styrker. Selv ble han pågrepet av syrisk etterretning på slutten av det samme året og holdt i forvaring ett års tid før han ble sendt tilbake til hjemlandet.

Der ble han, i 2008, sammen med seks andre dømt til sju år i fengsel. Aktoratet hevdet at Hakim hadde sendt godt over 10 unge muslimer til den beryktede opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi. Al-Zarqawi ble regnet som verdens mest ettersøkte mann etter Osama bin Laden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tog som følger kisten til Mohamed Brahmi

Mange tusen tunisiere fulgte kisten med Mohamed Brahmi gjennom Tunis sine gater forrige helg.

Foto: SALAH HABIBI / Afp

Til Tunisia etter revolusjonen

Da Boubakeur Hakim ble løslatt i 2011, reiste han umiddelbart til Tunisia, hvor landets mangeårige diktator Zine el-Abidine Ben Ali nettopp hadde flyktet.

Fransk etterretning varslet ifølge nyhetsbyrået AFP sine tunisiske kolleger.

– Han er en velkjent figur, og en klar radikal islamist, sier en fransk etterretningskilde til AFP.

I forbindelse med maktoverføringen som oppstod de første ukene etter at presidenten hadde rømt, ble en rekke islamister og fengslede hellige krigere sluppet fri.

Hakim skal tilhøre en tunisisk gruppe som har forbindelse til Al Qaida og som antas å holde til i Mount Chaambi, området hvor de åtte soldatene ble drept.

Han ble allerede i vår knyttet til drapet på Chokri Belaid, etter at navnet hans kom opp under avhør av en person i mai.

Det er ikke kjent om soldatene jaktet på Hakim og gruppen han skal tilhøre da de tok seg inn i fjellområdet på mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt