Velgerne uenige om hvem som kan slå Le Pen

François Fillon er storfavoritt på høyresiden når de franske Republikanerne skal velge sin presidentkandidat i dag. Men på venstresiden frykter mange at han ikke vil kunne slå Marine Le Pen.

Republikansk nominasjonsvalg

Enten François Fillon (t.v.) eller Alain Juppé (t.h.) blir Republikanernes presidentkandidat.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / Afp

Etter at ekspresident Nicolas Sarkozy og fire andre kandidater ble slått ut forrige helg, står Fillon og Alain Juppé igjen til nominasjonsvalgets andre runde i dag.

Graf

Mange venstreside- og sentrumsvelgere er skeptiske til å stemme på Fillon, ifølge denne undersøkelsen som Ifop-Fiducial har utført for iTélé, Sud Radio og Paris Match.

Fillon fikk 44 prosent av stemmene i første runde, og var dermed bare 6 prosentpoeng fra å vinne nominasjonskampen allerede da. Alle meningsmålinger som er utført siden, tyder på at han også vinner runde to. Sist ut er Opinionway, som gir Fillon en oppslutning på 61 prosent.

Men det er først og fremst blant partiets egne at Fillon er populær. Blant velgere i sentrum og på venstresiden håper mange at Juppé stiller til valg.

For første gang er det republikanske nominasjonsvalget i år åpent for alle som kan si seg enige i partiets grunnleggende politiske syn – ikke bare partiets medlemmer.

Upopulær president

Hollande

Ifølge Ipsos mener bare 11 prosent av franskmenn at François Hollande gjør en god jobb som landets president.

Foto: François Mori / AP

Etter én periode med François Hollande i presidentpalasset har Sosialistpartiet svært lav oppslutning foran vårens valg. Mange velgere på venstresiden er derfor forberedt på at partiet ikke blir med i presidentvalgets andre runde, og at de må velge mellom to kandidater fra andre partier.

Et svært sannsynlig scenario er at Republikanernes kandidat møter Marine Le Pen fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front. Da blir spørsmålet om han kan gjøre som Jacques Chirac, som i 2002 fikk 82,2 prosent av stemmene mot Le Pens far Jean-Marie.

Blant velgerne i sentrum og på venstresiden mener mange at Juppé vil ha større sjanser for å slå Le Pen en slik situasjon, ifølge en meningsmåling utført for den franske utgaven av Huffington Post.

På høyresiden tolkes kandidatene stikk motsatt: Både blant Republikanerne og Nasjonal Fronts egne velgere tror flest at Fillon er best rustet til å slå Le Pen.

Le Pen

Marine Le Pen leder partiet som faren hennes i sin tid stiftet.

Foto: Philippe Lopez / AFP

Tidligere statsministre

Uansett hvem som vinner nominasjonsvalget, får Republikanerne en kandidat med lang politisk erfaring. Både Juppé og Fillon har vært statsministre i Frankrike, under henholdsvis Chirac og Sarkozy.

Fillon har blitt sammenlignet med Margaret Thatcher for sin økonomiske politikk, som blant annet innebærer kutt i 500.000 offentlige stillinger og avvikling av 35-timersuken. Han er også mer verdikonservativ enn sin motstander, og måtte forsvare sitt abortstandpunkt da de to møttes til debatt foran 8,5 millioner TV-seere tidligere i uken.

Også Juppé ønsker å slanke offentlig sektor, men har samtidig lovet å opprette 10.000 nye politistillinger. Han mener Fillon beveger seg for tett opp mot Nasjonal Fronts innvandringspolitikk, og at han har for tette bånd til Russlands president Vladimir Putin.

57 prosent seerne sa til TV-kanalen BFM at Fillon virket mest troverdig av de to kandidatene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt