Franske Lagarde får IMF-utfordring

Dersom Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, ønsker å ta over stillingen som IMF-sjef etter Dominique Strauss-Kahn, vil hun trolig få den. Men hun får konkurranse fra Mexico og Kasakhstan.

Christine Lagarde
Foto: Mike Theiler / Reuters

EU økonomi-kommisær Olli Rehn hinter i et intervju med den franske finansavisen Kes Echos onsdag at han kommer til å støtte Frankrikes finansminister, Christine Lagarde (55), til jobben som ny sjef i Det internasjonale pengefondet IMF.

Tidlegare IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn er siktet for overgrep mot en hotellansatt i New York, og har trukket seg som IMF-leder.

Foto: RICHARD DREW / Afp

– Ny leder må forstå Europas gjeld

Rehn skryter av hvordan Lagarde har håndtert den europeiske gjeldskrisen og av Frankrikes lederskap i G20-gruppen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– De siste hendelsene i Europa betyr at IMF må ledes av en person som forstår kompleksiteten av underskuddene i eurolandene, sier Rehn.

Lagarge får også støtte fra Tyskland, Storbritannia og andre europeiske land til å ta over som IMF-sjef etter at Dominique Strauss-Kahn tidligere denne måneden trakk seg som følge av en overgrepstiltale i USA.

Utfordres av Mexico og Kasakhstan

Stillingen som IMF-sjef holdes tradisjonelt av en europeer (mens lederen for Verdensbanken tradisjonelt er amerikansk), men denne ordning har blitt kritisert av ikke-europeiske land med hurtig voksende økonomier.

Disse landene - som Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (BRICS-landene), mener at deres kandidater også må vurderes nøye. I en felles uttalelse fra disse landene stilles det spørsmål ved at IMF-sjefen automatisk skal komme fra Europa, en konvensjon som stammer fra stiftelsen av fondet etter 2. verdenskrig.

BRICS-landene ber om at IMF-sjefen velges ut fra kompetanske, ikke nasjonalitet.

Men landene foreslår ingen annen kandidat som alternativ til Lagarde, som trolig har nok støtte fra Europa, USA og Kina til å feie all motstand til side.

Mexico har lansert sin sentralbanksjef, Agustin Carstens, som kandidat, og han sier at han har fått signaler fra enkelte land om at hans kandidatur er ønsket. Også Sør-Afrika og Kasakhstan kan komme til å foreslå egne kandidater - finansminister Trevor Manuel (Sør-Afrika) og sentralbanksjef Grigory Marchenko (Kasakhstan), ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Har frist til 30. juni med å finne ny sjef

– Gitt forholdene slik de er, er det legitimt at Europa har en kandidat, sier Rehn til Les Echos.

Henri Guaino, topprådgiveren til Frankrikes president, Nicholas Sarkozy, sier til radiokanalen RFI at den franske regjeringen selvsagt vil støtte Lagarde som IMF-sjef.

Det er ventet at Lagarde vil holde pressekonferanse kl 11.45 onsdag. Da vil hun trolig fortelle om hun vil stille som kandidat til stillingen.

Nominasjoner til stillingen kan gjøres frem til 10. juni. Styret i IMF vil sette opp en liste med tre kandidater og har frist til 30. juni med å finne Strauss-Kahns etterfølger.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde

Frankrikes finansminister Christine Lagarde vil trolig bestemme seg onsdag om hun stiller som kandidat til den ledige stillingen som IMF-sjef etter at Dominique Strauss-Kahn trakk seg.

Foto: BOB EDME / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt