NRK Meny
Normal

Islamister planla bombeattentater i Frankrike

Tre unge franskmenn planla bombeangrep på fransk jord i løpet av de nærmeste dagene. Politiet har funnet våpen og eksplosiver hjemme hos de mistenkte.

Fransk politi

Fransk politi foran huset der to av de arresterte bodde.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

De tre ble sammen med en fjerde person, arrestert lørdag i den sørfranske byen Marignane. Ifølge etterforskerne var de inspirert av Mohamed Merah som skjøt og drepte sju mennesker i Toulouse regionen. Den fjerde arresterte er blitt sluppet fri.

De tre risikerer nå å bli tiltalt for å ha tilhørt en terrorgruppe.

– Vi fant et laboratorie fullt i stand til å lage enkle sprenglegemer. Selv om vi ikke har bevis for en konkret plan, antyder beskjedene de involverte utvekslet med hverandre at en aksjon var nært forestående, opplyste statsadvokat François Molins på en pressekonferanse i Paris mandag.

Da de tre ble fremstilt for fengsling forklarte de at de hadde eksplosiver i huset «fordi de var interessert i kjemi».

Franske myndigheter har ikke sagt noe konkret om hvilke mål de tre skal ha hatt for sine eventuelle aksjoner.

Beundret fransk islamist

Mohamed Merah

Mohamed Merah skjøt og drepte sju mennesker i Frankrike i fjor.

Foto: HANDOUT / Reuters

For et år siden ble Frankrike rystet av flere drap i Toulouseregionen. Først ble tre unge soldater drept. Noen dager senere ble tre barn og en lærer ved en jødiske skole i Toulouse skutt og drept. Etter hvert viste det seg at det var den 23 år gamle Mohamed Merah som sto bak. Han ble selv skutt og drept av fransk politi etter at han hadde forskanset seg i leiligheten sin.

På sine Facebooksider skal de tre ha uttrykt beundring for Mohamed Merah, skriver Le Figaro. Ifølge avisen hadde de også lagt ut rundt 20 videoer med ekstremt islamistisk innhold på sidene.

– Dessverre må vi konstatere at det fremdeles er mennesker, både i Frankrike og utenfor, som vil begå slike handlinger som vi så i fjor, sa Molins og refererte til drapene i Toulouse.

De tre arrestert er mellom 21 og 28 år gamle, alle er franske statsborgere. Etterforskerne har funnet flere våpen, flere typer sprengstoff og rundt 150 kilo nitrat i en bolig som noen av de mistenkte disponerte.

Ifølge François Molins ville de kunne ha laget en bombe som ville gjort stor skade i en radius på flere hundre meter.

Amerikanske etterforskere ble oppmerksomme på en av de tre islamistene da han skal ha truet USAs president Barack Obama og kona Michelle på livet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt