Hopp til innhold

Franske Niger-gisler rømte, men ble tatt etter to døgn

Familien til de fire franskmennene som ble satt fri etter tre år i fangenskap i Niger forteller om rømningsforsøk og tre tøffe år.

Familien Larribe

Marion Larribe, mellom faren og moren, var sammen med søsteren Maud på flyplassen da faren kom hjem etter tre års fangenskap i Niger.

Foto: Michel Euler / Ap

Marc Feret

Sønnen til Marc Feret ble født etter at han var tatt til fange.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Fredag var det klart at de fire skulle få reise hjem hver til sitt, etter å ha gjennomgått medisinske undersøkelser og forklart seg for franske myndigheter.

De har alle unngått å snakke til offentligheten, helt fra de satte foten på fransk jord på onsdag. De snakket lite med president François Hollande, som var møtt fram for å ta dem imot. Og da han holdt en liten tale sto de bak ham og kikket ned i bakken.

Thierry Dol, Daniel Larribe, Pierre Legrand og Marc Feret jobbet for det franske atomkraftselskapet Areva i Arlit nord i Niger da de ble kidnappet den 16. september 2010 av Al Qaidas nordafrikanske fløy AQIM. Til sammen ble sju kidnappet den dagen, men de tre andre ble senere løslatt i 2011.

De fire gjenværende var delt i to grupper. Thierry Dol og Daniel Larribe var sammen, de to andre ble holdt et annet sted.

Så sønnen for første gang

Journalister som har ventet utenfor hotellet deres i Paris fikk bare et lite glimt at av Marc Feret i det han forsvant. Han bar på den vesle sønnen sin på tre år, som ble født mens faren satt i fangenskap, skriver Le Point.

Avisen beskriver også hvordan den eldste av de fire, Daniel Larribe forsvant inn i en taxi sammen med kona si.

Men datteren hans, Marion Larribe har fortalt litt om hva faren har opplevd. Hun forteller regionavisen Midi Libre om gleden over å få faren hjem.

– Det var utrolig sterkt da han gikk ned flytrappen. Jeg tror ikke vi sa stort. Vi klemte hverandre, så på hverandre, vi gråt vi spøkte og lo. Det ble ikke sagt mange ord, sier hun.

På spørsmål om hva faren har fortalt sier hun at han levde under stort sett samme forhold de tre årene han ble holdt fanget.

Forsøkte å rømme

– De levde ute, i leirer av stein. Stort sett i ørkenen, men den siste tiden i grotter. De fikk pasta å spise morgen, middag og kveld. De fikk lov til å tenne bål slik at de kunne lage seg te med litt sukker i.

Hun forteller at det stort sett var de samme mennene som voktet de franske fangene, at de byttet på etter noen dager.

Datteren sier at hun ikke tror faren ble utsatt for psykisk eller fysisk mishandling. Hun sier at han med et smil hadde fortalt om et rømningsforsøk.

– Han og Thierry (Dol, journ.anm.) hadde planlagt alt. De hadde samlet mat og fylt lommene sine med det som var mest næringsrikt. Dagen før hadde de gått til en tørrlagt bekk for å lage falske spor den veien. Neste dag surret de sokker rundt skoene sine for å lage minst mulig spor og la i vei i motsatt retning. De bar med seg 14 liter vann.

Thierry Dol

En smilende Thierry Dol setter foten på fransk jord. Faren (til høyre) sier sønnen nå vil være i fred.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Etter 48 timers vandring ble de to mennene sett av en annen gruppe tuareger som varslet gisseltakerne.

– Da de ble fanget igjen fikk de mye mindre mat enn før og de få privilegiene de hadde hatt tidligere ble fratatt dem, forteller datteren.

Pasta og tørket kamelkjøtt

De fire har stort sett overlevd på te, pasta og tørket kamelkjøtt, skriver avisen Le Parisien. Kjøttet ble kuttet i remser som ble hengt til tørk i trærne, etter cirka 24 timer i det varme og tørre klimaet, var det klart til å spises.

Faren til Thierry Dol, mannen som ankom Paris med et eneste stort smil, forteller at sønnen så langt ikke har sagt et ord om hva han har opplevd.

– Han vil bare være i fred, sier faren.

I Nantes har familien til Pierre Legrand invitert alle til å komme å feire på torget lørdag kveld. Hver første lørdag i måneden har det de siste tre årene vært organisert samlinger på Place Royale i byen.

– Dette er ingen appell, dette er en invitasjon, skriver Legrands venner i et kommuniké.

– Kom så mange så mulig, ta med glass og skål sammen med oss for friheten!

Og mens franske medier i går var mest opptatt av at den høyreorienterte politikeren Marine Le Pen uttalte at hun følte ubehag da hun så at de fire frigitte ikke hadde barbert seg før de kom hjem til Frankrike, spekulerer fredagens artikler og sendinger mest på hva slags avtaler som ble inngått for å få gislene hjem.

Nantes

En gang i måneden har venner og familie av Pierre Legrand demonstrert i den vest-franske byen Nantes. Her fra juni i år.

Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Afp




SISTE NYTT

Siste nytt