NRK Meny
Normal

Europas lufttrafikk rammes av fransk streik

Ryanair må innstille over 70 flyginger, og EasyJet kutter 50 avganger til og fra Frankrike i dag. Årsaken er franske flygeledere som protesterer mot nye regler for trafikkontrollen over Europa.

Fly på bakken

Streiken blant franske flygeledere tvinger mange fly til å holde seg på bakken i dag. I tillegg til innenrikstrafikken i Frankrike blir særlig flyginger til land sør for Frankrike rammet.

Foto: Francois Mori / Ap

En protestaksjon blant franske flygeledere har ført til en rekke innstilte fly til og fra Frankrike i dag.

I tillegg til Air France og andre franske selskap er lavprisselskapene Ryanair og EasyJet blant dem som blir hardest rammes. Men det meste av Europa kommer til å merke de franske protestaksjonene.

Norske reisende merker lite til flygelederstreiken, i hvert fall foreløpig.

Bedt om å kutte

Ryanair har innstilt 73 flyginger i dag. Men bare én av dem skulle gått fra Norge. EasyJet har innstilt 50 flyginger. Også Lufthansa melder om kanselleringer og forsinkelser. Air France-passasjerene blir trolig hardest rammet.

Fra Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris meldes det likevel at de regner med å få av gårde ni av ti avganger.

De sivile luftfartsmyndighetene i Frankrike har bedt flyselskapene om å kutte 10 prosent av trafikken sin mot Frankrike på grunn av flygelederstreiken, som er i protest mot nye regler for kontroll av lufttrafikken over Europa.

Det er spesielt flyginger fra Frankrike og sørover til Spania, Portugal og Nord-Afrika som blir rammet.

Vurderer å fly rundt

– Vi har bare én innstilling til Paris i dag, med Air France. Vi tror at dagen ellers vil gå som normalt, sa medierådgiver Lasse A. Vangstein på Oslo Lufthavn Gardermoen tidlig i morges.

Senere på dagen ble også en flyging tur-retur Oslo og Barcelona med det spanske flyselskapet Vueling innstilt på Gardermoen. Vueling har måttet innstille over 100 flyginger i dag.

Franske luftfartsmyndigheter sier at området over Sør-Frankrike er hardest rammet av konflikten.

– Det vurderes å fly rundt i stedet for over Sør-Frankrike, sier Vangstein, som sier at alle avganger og ankomster er satt opp som vanlig.

Ryanair har advart om at rundt én tredel av deres flyginger til og over Frankrike blir berørt. Men på Rygge Lufthavn sier markedssjef Silje Thoresen at bare én avgang derfra er innstilt i dag.

– Den eneste innstillingen vi har fått beskjed om hittil, er flyet til Toulon, som skulle gått i morges, sier hun.

Streiken skal være over i 20-tiden i kveld.

Et SAS-fly passerer kontrolltårnet på Charles de Gaulle-flyplassen ved Paris

SAS hadde i morges ikke innstilt noen av sine flyginger til eller over Frankrike. Her passerer et SAS-fly kontrolltårnet på Charles de Gaulle-flyplassen ved Paris. (Arkivfoto)

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt