Franske etterforskere har tre teorier

En arvestrid med broren, konflikt med irakiske myndigheter eller arbeidet med romfartsteknologi. Det er politiets hovedteorier for hva som kan være årsaken til drapene i de franske alper forrige uke.

Sykehus Grenoble

Sykehuset der sju år gamle Zainab ligger er strengt bevoktet.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Eric Maillaud

Etterforskningsleder Eric Maillaud.

Foto: Lionel Cironneau / AP Photo

– De tre er våre viktigste teorier, sa den franske etterforskningslederen, Eric Maillaud, på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han la til at politiet ikke har noen mistenkte i saken, men sier de er overbevist om at den 50 år gamle familiefaren, Saad al-Hilli, var drapsmannens hovedmål.

Den drepte familiefaren og broren hans skal ha vært uenige om farsarven, men dette er påstander som broren kategorisk avviser. Det har også vært trukket fram at den drepte jobbet i et satellittselskap med store forsvarskontrakter.

Ifølge en nabo hadde Al-Hilli fortalt at han hadde forbindelser til Saddam Husseins Baath-parti. Britisk etterretning skal ha overvåket ham i 2003.

Har ikke snakket med sjuåringen

Etterforskeren fortalte også at den sju år gamle jenta, som ble så hardt skadet i angrepet, ikke har vært i form til å snakke med politiet.

Sjuåringen ble skutt i skulderen og fikk kraniebrudd da noen skjøt og drepte foreldrene og bestemoren hennes i et skogholt ikke langt fra Annecysjøen, øst i Frankrike onsdag for en uke siden.

Familien er sønderknust

Slektningen til den britisk-irakiske familien sier at deres hjerter er knust etter dette sjokkerende angrepet.

– Vi er rørt av all sympatien folk har vist oss, fra hele verden. Vi er takknemlig for støtten, både fra britiske, franske og irakiske myndigheter i denne vanskelige tiden. Nå håper vi at de skyldige blir tatt og stilt til ansvar for det de har gjort, skriver familien i en erklæring.

Den er skrevet av Ahmed Al-Saffar som er broren til den 74 år gamle bestemoren som ble drept.

Familien og forståelse for at de trenger tid til å sørge og de ber mediene respektere det.

Bårene til alle de fire drepte er nå sendt hjem til familiene.

Håper sjuåringen kan fortelle

Den franske etterforskningslederen har tidligere sagt at han håper sjuåringen kan fortelle om gjerningsmennene. Politiet håper hun kan gi beskrivelser som hvor mange gjerningsmennene var, om det var menn eller kvinner, fargene på klærne, og hvem som kan ha begått drapene.

Jentas mor, far og bestemor ble funnet skutt i en bil utenfor landsbyen Chevaline ved Annecy-sjøen forrige uke. Sjuåringen ble funnet hardt skadd på samme sted og har ligget i kunstig koma på et sykehus i Grenoble.

Den fire år gamle lillesøsteren kom uskadd fra angrepet. Hun lå i åtte timer gjemt under skjørtet på den drepte moren sin og ble ikke oppdaget før de franske kriminalteknikerne kom fram.

Nytt vitne forteller

En fransk turgåer fortalte i går til den franske avisen Le Parisien at han kom til åstedet etter den britiske syklisten som fant de fire drepte.

Avisen kaller mannen Phillippe D. Han er en 41-åring som er bosatt i regionen og som sammen med to venninner skulle gå tur i området.

Phillippe forteller at de møtte den britiske syklisten og at han var voldsomt oppbrakt over det som hadde skjedd.

– Han forklarte på dårlig fransk at det hadde skjedd noe forferdelig og at han var på vei for å hente hjelp. Jeg er usikker på om han hadde mobiltelefon, sier mannen.

– Jeg trodde hun var død

41-åringen fulgte etter briten opp til åstedet og så straks at de tre som satt i bilen var døde. Han bøyde seg over sjuåringen som lå hardt skadet foran bilen og prøvde å få kontakt med henne.

– Jeg snakket til henne på engelsk, siden jeg hadde sett at det var engelske skilter på bilen. Jeg klappet i hendene, men hun reagerte ikke i det hele tatt, jeg trodde hun var død, sier franskmannen.

Deretter ringte han etter hjelp. De fire som nå var der var redde for at de ikke var alene, at gjerningspersonen kunne være i nærheten, men følte seg tryggere da politiet kom.

Etter en stund ble både han, de to venninnene og den britiske syklisten kjørt til politistasjonen der de avla forklaring.

Tror svaret er i Storbritannia

Beslag

Politiet har funnet ting i huset til familien al-Hilli som skal undersøkes nærmere.

Foto: CARL COURT / Afp

Etterforskningsleder Eric Maillaud reiser nå til sine britiske kolleger for å jobbe sammen med sine kolleger der.

Politiet har i flere dager undersøkt huset til familien al-Hilli. For to dager siden ble eiendommen og nabolaget evakuert, da etterforskerne fryktet at de var kommet over eksplosivt materiale. Det viste seg å være falsk alarm og undersøkelsene fortsatte.

– Mange av forklaringene finnes i Storbritannia, mener Maillaud.

SISTE NYTT

Siste nytt