NRK Meny
Normal

Franske bønder ødela spansk frukt

Sinte franske bønder ødelegger kasser av spansk dyrket frukt som blir solgt i Frankrike til en lavere pris enn de lokale.

Video Franske bønder ødelegger spansk frukt

VIDEO: Prisdumpingen på spanske frukt og grønnsaker har fått franske bønder til å bli rasende.

Medlemmer av det franske regionale bondelaget (FDSEA) stanset flere spanske lastebiler ved bomstasjonen Lancon de Provence på torsdag.

Bøndene tvang deretter lasterommene opp og tømte ut flere hundre kasser med spansk frukt som skulle selges i Frankrike, skriver Wall Street Journal.

Fortvilede spanske sjåfører ble tvunget til å se på mens rundt hundre rasende franske bønder ødela store mengder med fersk frukt.

Kutter prisene på grunn av E.coli

Enorme tap påført spanske bønder under E.coli krisen førte til at spanjolene kuttet drastisk ned på prisene for frukt og grønt.

Dermed utkonkurrerer spanjolene de franske bøndene på hjemmebane, noe som har skapt sterke reaksjoner.

– Man bør forstå sinnet til disse unge mennene. De har fått nok av de spanske prisene og de vet ikke hvordan de vil komme seg gjennom dette, sier president for det franske bondelaget, Claude Rossigno.

– De har familier å brødfø. Dette er et helt samfunn som er i fare for å forsvinne, sier Rossigno.

Spansk lastebilsjåfør Manuel

Spansk lastebilsjåfør Manuel

Foto: EVN

– Urettferdig konkurranse

Manuel var en av de spanske lastebilsjåførene som ble fratatt sin leveranse av flere hundre kilo frukt.

– Vi som kjører bilene har ingenting med dette å gjøre. Hvis det er på grunn av de spanske bøndene, hvorfor drar de ikke til Spania og brenner trærne der, sier Manuel.

Angelique Delahaye, president av det franske grønnsaksforbundet «Vegetables of France» mener spansk frukt er billigere fordi spanske bønder «ikke følger de samme strenge reglene for arbeidsmiljø, lønnsregulering og bruk av plantevernsmidler som franskmennene».

– Vi er ikke i mot det frie markedet så lenge reglene er de samme for alle. Men vi er i mot urettferdig konkurranse, sa Delahaye til Wall Street Journal.

Flere franske angrep

I de siste ukene skal dusinvis av lastebiler har blitt rasert i et veikryss i Boulou en Roussillon, ifølge landbruksgruppen Copa-Cogena.

Tidligere denne uken i Gard og Pyrénées-Orientales-regionen ble fem spanske lastebiler stoppet på motorveien og tømt. Senere samme dag fikk en grossist i Nimes mye av varene kastet ned på lagergulvet.

I slutten av juli kastet franske bønder stjålne forsendelser av fersken på bakken utenfor det spanske konsulatet i Perpignan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt