NRK Meny
Normal

Fransk turistnæring bekymret over aksjoner

Hotellene i Paris som fikk mange avbestillinger etter terrorangrepene i fjor, advarer nå om at uro og streiker skremmer turistene vekk.

Demonstrasjon Paris

Turistnæringen frykter at bilder av sammenstøt og store demonstrasjoner skremmer turistene fra å komme til Paris.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Paris er verdens mest besøkte turistby, melder Reuters, men de som arbeider i turistnæringen i den franske hovedstaden er fortvilet over voldsomme protester og aksjoner i byen.

– Det er ennå mulig å redde årets turistsesong hvis man får en slutt på disse blokadene som blir vist på TV-skjermer over hele verden, sier Frederic Valletoux, sjef for turistkontoret i Parisregionen.

Protesterer mot lovforslag

De siste ukene har det kommet stadige meldinger om aksjoner og demonstrasjoner i protest mot en ny arbeidslov som regjeringen ønsker å innføre.

Arbeidslivsreformen innebærer blant annet svekket oppsigelsesvern og langt mer fleksible arbeidstidsregler. Det har satt sinnene i kok i fagforbundene, og tusenvis av mennesker har demonstrert i gatene den siste uken.

Ifølge Evelyne Maes, leder for hotellorganisasjonen UMIH-Paris-Ile de France, er det mellom 20 og 50 prosent færre reservasjoner i perioden juni-august i år enn i fjor. Og det selv om Frankrike skal arrangere fotball-EM i juni.

Færre besøkende enn i fjor

Eiffeltårnet, Paris

Turistnæringen i Paris håper folk vil komme og se det kjente Eiffeltårnet og at det blir færre demonstrasjoner i tiden fremover.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Frankrike får mer enn sju prosent av inntektene sine fra turismen og i Paris-regionen står de besøkende for 13 prosent av inntektene.

Den offentlige statistikken viser at besøk fra japanske turister var 56 prosent lavere i første kvartal i år enn i fjor. Det kom 35 prosent færre russere og 13 prosent færre kinesere, opplyser turistrådet i Paris.

Rundt 500.000 mennesker i den sentrale parisregionen er sysselsatt i turistnæringen.

Det er ventet rundt 2,5 millioner besøkende til fotball-EM neste uke. Samtidig sier flygerne i Air France at de vil gå til streik i protest mot regjeringens foreslåtte arbeidslivsreform.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt