Fransk togstreik øker transport- kaoset i sør

For å øke frustrasjonen over transportproblemene i Europa har franske jernbaneansatte bestemt seg for å fortsette streiken inn i sin ellevte dag. Det betyr trøbbel for alle som sitter fast nord i Spania.

Togstreik i Frankrike rammer samtidig som askesky fra Island

Passasjerer venter ved togperrongen i Lyon. Bent Luther kaller det et 'totalt sammenbrudd i transportsektoren'.

Foto: Scanpix/AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ansatte i den franske jernbanen er inne i sin tredje streik på ett år. Vel inne i ellevte dag for de streikende, betyr det stillestans for tusener av passasjerer som allerede er rammet av flystans grunnet askeskyen fra Island.

Les mer: Åpner for flytrafikk på Gardermoen

– Store uenigheter

Streiken rammer høyhastighetsavganger med TGV, samt regionale avganger primært sør i landet.

Det opplyses om at togene er 90 prosent oppe å går igjen i sørøst søndag, men selskapene CGT og Sud Rail, der både kontrollører og konduktører er gått ut i streik, sitter fortsatt med store uenigheter omkring sine arbeidsforhold.

– Ting begynner å skje, men det er langt fra avgjort. Samtalene utvikler seg fra time til time med nye forpliktelser, forteller generalsekretær i CGT, Didier Le Reste.

Togstreik i Frankrike

Togstreiken sør i Frankrike rammer på samme tid som askeskyen fra Island.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

– Føles som jeg sitter på en øde øy

I Barcelona sitter reisende som ikke kommer seg over grensa fra Spania til Frankrike grunnet togstreik og askestans i flytrafikken.

– Det er ingen grenseoverskridende tog fra Spania til Frankrike. Det føles ut som om jeg sitter på en øy her nå, forteller Bent Luther.

Han har greid å komme seg fra ferieturen i Sør-Spania til Barcelona i nord, men her stanser det.

– Vi fikk vite at man ikke kunne forhåndsbestille noen turer over grensen på grunn av streiken, men de forsikret oss om at rundt 70 prosent av togene ville gå. Her i Barcelona har vi imidlertid funnet ut at det ikke er mulig å komme seg videre.

– Betyr totalt sammenbrudd

Etter kontakt med annonsører av bussturer og sjåfører med minibusser som skal nordover, har Luther konkludert med at tidligste mulighet antagelig er på onsdag.

– Det er et klart press på både busser og leiebilmarkedet. Jeg har snakket med både franskmenn, tyskere og engelskmenn som er i akkurat samme situasjon. Noen tyskere hadde hørt rykter om at det ville bli satt opp en buss på tirsdag...

I mellomtiden er det bare å smøre seg med tålmodighet.

– Disse faktorene sammen betyr jo i realiteten et totalt sammenbrudd i transportsektoren.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt