NRK Meny
Normal

Første franske statsbesøk i USA på 18 år

Irak-krigen hører den mørke fortiden til, og amerikanerne har for lengst gått tilbake til å spise «french fries» med hamburgeren i stedet for «freedom fries». For første gang på 18 år er en fransk president på statsbesøk i USA.

President Barack Obama og Hollande

Presidentene Barack Obama og Francois Hollande under et møte på den amerikanske presidentens landsted, Camp David, 19. mai 2012.

Foto: Susan Walsh / Ap

Barack Obama og François Hollande snakker om en fornyet allianse.

Storbritannia omtales ofte som USAs beste venn. Men Frankrike var den første.

Da de tretten britiske koloniene i Amerika gjorde opprør i 1775 og erklærte sin uavhengighet året etter, var Frankrike den nye nasjonens første alliert.

Franskmennene bidro aktivt i uavhengighetskrigen mot sin gamle erkefiende, og den franske generalen Marquis de Lafayette er en av den amerikanske revolusjonens store helter.

President John F. Kennedy og førstedame Jacqueline Kennedy

President John F. Kennedy og førstedame Jacqueline Kennedy under deres besøk i Paris i mai 1961. Jacqueline Kennedy ble strålende mottatt i den franske hovedstaden, og president Kennedy sa spøkefullt at han var mannen som akkopagnerte Jacqueline Kennedy til Paris.

Foto: Ap
Walter Jones

Den republikanske kongressrepresentanten Walter Jones viste 11. mars 2003 frem et skilt der det sto at det nå ble servert «Freedom Fries» i restauranten i Kongressbygningen.

Foto: Lisa Nipp / Ap

Det oser derfor av symbolikk når Hollande straks etter landing på amerikansk jord drar sammen sin vert til Thomas Jeffersons plantasje Monticello i Virginia.

Jefferson, en av USAs grunnleggere eller "founding fathers", var den unge nasjonens ambassadør til Paris. Han ble senere amerikanernes tredje president.

Det store sviket

Som forhold flest, har også det fransk-amerikanske hatt sine opp- og nedturer.

En av toppene i moderne tid var da president John F. Kennedy var på statsbesøk til Frankrikes president Charles de Gaulle i 1961.

Med seg hadde han sin unge, elegante og ikke minst fransktalende førstedame Jacqueline. Hun tok franskmennene med storm – og amerikanerne var stolte over å kunne imponere dem.

Bunnen i forholdet ble utvilsomt nådd våren 2003, da Frankrike ledet an i motstanden mot George W. Bushs planer om å invadere Irak. Frankrikes nei i FNs sikkerhetsråd førte til krav om at USA skulle boikotte franske varer.

Flertallet av amerikanerne følte seg sveket av en gammel alliert. En alliert som de hadde kommet til unnsetning under 2. verdenskrig, men som ikke var villig til å gjengjelde tjenesten.

Og i kafeteriaene i Representantenes hus i den amerikanske kongressen ble "french fries" – pommes frites – omdøpt til "freedom fries" en kort stund. For at de folkevalgte skulle slippe å ta ordet "fransk" i sin munn.

Fornyet allianse

I et felles innlegg i The Washington Post i anledning statsbesøket, skriver presidentene Obama og Hollande om en fornyet allianse mellom Frankrike og USA.

– For et tiår siden ville få kunne ha forestilt seg at våre to land kunne samarbeide så tett på så mange måter. Men vår allianse er forvandlet de siste årene.

Etter at Frankrike igjen ble med i NATOs militære kommandostruktur for fire år siden ... har vi utvidet vårt samarbeid på alle områder, skriver presidentene.

De henviser blant annet til samtalene om Irans atomprogram, kampen mot Al Qaida i Afrika og klimatiltak.

Tett program

Tirsdag blir hoveddagen for statsbesøket til den franske presidenten. Han blir tatt imot i Det hvite hus på morgenen av president Obama og avslutter også der med den formelle statsmiddagen på kvelden.

Hollande skal også møte visepresident Joe Biden og utenriksminister John Kerry, i tillegg til veteraner fra 2. verdenskrig og amerikanske næringslivsledere.

Onsdag forlater François Hollande den amerikanske hovedstaden, som for øvrig opprinnelig ble tegnet av den franske arkitekten og byplanleggeren Pierre Charles L'Enfant. Han drar videre til San Francisco, blant annet for å åpne et fransk-amerikansk teknologisenter.

Den franske ambassaden i Washington opplyser ikke om Hollande har med seg en ledsager til USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt