Fransk presidentvalg: Victor snur ryggen til sosialistene etter 35 år

Paris (NRK) – Jeg har stemt sosialistisk i alle år, men det har bare gitt meg fattigdom, sier 60 år gamle Victor. Han er en av flere millioner franskmenn som lever under fattigdomsgrensen.

Victor

Victor får bo gratis hos en venninne i en av leilighetene i gaten bak ham.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Vi møter Victor på stamkafeen ikke langt fra jernbanestasjonen Gare du Nord. I det fine vårværet sitter han og tar seg en kaffe og røyk sammen med en kompis. De snakker om det forestående presidentvalget.

8,8 millioner fattige i Frankrike

Victor forteller at han pleide å jobbe som bud. Men nå har han fått diabetes og lever på trygd. Det gir ham 800 euro i måneden, (ca. 7.340 norske kroner, journ.anm.) litt under halvparten av det som er definert som fattigdomsgrensen i Frankrike. Her er det rundt 8,8 millioner fattige, et tall som økte med 1,2 millioner de siste ti årene, ifølge avisen Le Monde.

– Heldigvis får jeg bo hos noen, hvis ikke hadde jeg knapt hatt en euro igjen i lomma, sier han til NRK.

Etter valget håper han at han kanskje kan få noe mer, så livet blir litt enklere.

–– Jeg har stemt sosialistisk i alle år, men det har bare gitt meg fattigdom, nå skal jeg stemme på Marine Le Pen, sier han.

Selv om mange franskmenn sier at kjøpekraft er et viktig tema i valgkampen, har andre saker overskygget valgkampen. Ikke minst ble sikkerhet og terror et viktig tema i innspurten etter skytingen i Paris torsdag kveld.

Sover på gaten i Paris

I bydelen der Victor bor er det mange som sover på gaten.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Har jobb, men ikke råd til bolig

Marianne Leclerc og Delphine Guéret

Marianne Leclerc og Delphine Guéret har jobbet i flere tiår som sosialarbeidere i Paris. De er bekymret over den utviklingen de ser.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg vet om folk med full stilling i det offentlige som sover i bilen sin, de har ikke råd til noe sted å bo, sier Delphine Guéret.

Både hun og Marianne Leclerc har flere tiårs erfaring som sosialarbeidere. Men for de fattige har verden ikke gått fremover, sier de to som møter oss på stamkafeen til Victor.

– For 40 år siden var det ingen som sov på gatene, nå er de tusener på tusener. Det er også en voldsom økning blant dem som bor under kummerlige forhold, i hus eller leiligheter uten strøm og vann sier Leclerc.

De to kollegaene mener Frankrike er et samfunn som sementerer klasseforskjeller og som gjør det vanskelig for folk å bevege seg ut av den klassen de er født inn i.

– Bryr seg lite om de fattige

De syns heller ikke politikerne er spesielt opptatt av de fattige i landet.

– Politikerne snakker nesten ikke om dem og når de gjør det er de mest opptatt av hva ting koster, mener Guéret.

Victor mener politikerne som styrer i dag ikke vet hvordan folk har det, nå håper på en bedring.

– Jeg kjenner flere franskmenn som jobber, men som bor i skogen, de har ikke råd til noe sted å bo. Marine Le Pen tenker på franskmenn først, og så på utlendingene, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt