Fransk presidentvalg 22. april

Første runden i det franske presidentvalget holdes søndag 22. april.

Debatt mellom Segolene Royal, Laurent Fabius og Dominique Strauss-Khan
Foto: FRED DUFOUR / AFP

Det bestemte den franske regjeringen i dag.

Dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene i første omgang, arrangeres annen runde to uker senere, søndag 6. mai.

Valget til den franske nasjonalforsamlingen holdes på søndagene 10. og 17. juni.

Fem år

Tidligere ble den franske presidenten valgt for en periode på syv år. I 2002 ble dette forandret til fem år.

President Jacques Chirac vil dermed ha sittet kortere enn flere av sine forgjengere hvis han velger å ikke stille til gjengvalg for en tredje periode, som nå er mulig.

Den franske presidenten har til forskjell fra de fleste av sine europeiske presidentkolleger stor innflytelse, spesielt har dette gjort seg gjeldene i forsvars- og utenrikspolitikken.

Første kvinne?

De politiske partiene er i ferd med å tenke nominasjoner, og kandidatene er i ferd med å posisjonere seg.

Sosialistpartiet skal velge sin kandidat, og her består spenningen om partiet tør å velge den første kvinnr, Ségolène Royal.

Hos de regjerende gaullistene UMP (Union pour un Mouvement Populaire) regnes den kontroversielle, men populære innenriksministeren Nikolaz Sarkozy som den største favoritten. Det er usikkert hva som skjer hvis president Chirac ikke har kommet til at 12 år er nok.

Også den ytterliggående høyrelederen Jean Marie Le Pen (78) - som sjokkerte med å slå ut sosialistenes tidligere statsminister Lionel Jospin og komme til annnen valgomgang i 2005, stiller igjen. 

577 medlemmer

Nasjonalforsamlingen (Assemblée Nationale) består av 577 medlemmer som velges for fem år. 555 velges i enkeltmannskretser i Frankrike, mens 22  kommer fra oversjøiske departementer (fylker/regioner) og andre franske territorier.

Ved siden av nasjonalforsamlingen, er det Senatet med sine 320 medlemmer. Senatorene velges for ni år, og fornyes med en tredjedel hvert tredje år.  Deler av Sentatet består av representanter fra nasjonalforsamlingen som nå skal velges, fra departementer og kommuneråd, fra oversjøiske områder og representanter for franskmenn bosatt i utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt