Fransk politi jakter terror-medskyldig

PARIS (NRK): Franske myndigheter mener Amedy Coulibaly fikk hjelp fra en person som fortsatt er på frifot. Nå sikres jødiske skoler i hele landet.

Franske soldater utpalsert i Paris

På flere sentrale steder i Paris er det utplassert tungt bevæpnede soldater.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Ifølge Frankrikes statsminister Manuel Valls er det mye som tyder på at Coulibaly må ha fått hjelp til å gjennomføre angrepet på fredag der fire mennesker mistet livet i en jødisk koscherbutikk.

– Jakten fortsetter, uttalte den franske statsministeren i dag tidlig.

Rømt til Syria

Coulibaly ble etterlyst etter at han skjøt og drepte en politikvinne sør for Paris torsdag. Dagen etter tok han gisler i en jødisk matbutikk øst i Paris. Der mistet fire av gislene, alle jøder, livet.

Coulibalys kjæreste Hayat Boumeddiene ble også etterlyst for drapet av politikvinnen, men senere uttalte en politikilde til nyhetsbyrået AFP at hun hadde reist til Tyrkia og videre til Syria før terrorangrepene mot Charlie Hebdo.

Sikrer jødiske skoler

Som et strakstiltak vil det utplasseres 5000 sikkerhetsvakter rundt de jødiske skolene og institusjonene i Frankrike i dag som en direkte konsekvens av fredagens terrorangrep som var direkte rettet mot den jødiske befolkningen i Frankrikes hovedstad.

Totalt er det 700 jødiske skoler i Frankrike.

I tillegg er 10.000 soldater utplassert på «utsatte» steder.

Akkurat nå foregår det er heftig politisk debatt i Frankrike om hvilke tiltak som skal gjennomføres. François Hollande samler i dag sine regjeringskollegaer for å gjennomgå hvilke sikkerhetstiltak som må gjennomføres for å hindre nye angrep

– Det er ikke aktuelt å ha en egen militærstyrke eller en «Patriot Act». Vi ønsker en parlamentarisk enighet om veien videre, sier Valls til den franske TV-kanalen BFMTV i dag.

Mens ordføreren i Paris, Anne Hildago, ønsker mer konkrete tiltak:

– Borgerne må beskyttes og vi må ha noen konkrete tiltak. For eksempel så må skolene våre ikke bare formidle kunnskap, men også undervise i hva som er republikkens verdier og fundament, sier hun til FranceInfo.

– Politikerne må ha en annen tilnærming. De må spørre seg «Hva er det som mangler når det gjelder sikkerhet», så må man begynne der.

Filmet seg selv

Paris-terroristene hadde med seg små GoPro-kameraer som de filmet med under terrorangrepene, skriver Le Monde i dag.

Ifølge vitner så skal også Coulibaly hatt med seg en datamaskin som han lastet opp bilder/videoer til underveis i terroraksjonen, skriver avisa Liberatíon i dag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt