NRK Meny
Normal

Fransk parfymør tiltalt for rasisme

Mannen bak noen av verdens mest berømte parfymer, Jean-Paul Guerlain, møter i dag i retten tiltalt for rasisme etter bruk av ordet «neger».

Jean-Paul Guerlain
Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / Afp

Det var etter en bemerkning som falt i et TV-intervju med kanalen France 2 15. oktober 2010 at bråket for Guerlain startet.

Jean-Paul Guerlain (75) ble intervjuet om sitt arbeid som parfymeskaper, eller «nese» som det kalles på fagspråket. Guerlain regnes som en legende i bransjen og kunne på det meste gjenkjenne over 3000 ulike lukter. Selv står han bak suksesser som Jardins de Bagatelle, Nahema og Samsara.

På spørsmål om hvordan han skapte duften Samsara, svarte han:

«For det første, jobbet jeg som en neger. Jeg vet ikke om negre alltid har jobbet slik, men uansett ...»

Kommentaren vakte oppsikt, og førte til protester utenfor Guerlains eksklusive butikk på Champs-Élysées i Paris. Forbrukere ble også oppfordret til å boikotte Guerlains varer.

Den 73-år gamle parfymeskaperen, som er tippoldebarnet av mannen som grunnla parfymehuset i 1828 og som overtok sjefstolen etter sin bestefar i 1959, har bedt om unnskyldning for kommentaren.

– Jeg ber om forlatelse for alle som kan ha blitt støtt og såret av mine sjokkerende ord, heter det.

Han beskriver den som en glipp, som ikke reflekterer hans holdninger og standpunkter. Han sier kommentaren var en talemåte og slett ikke ment fornærmende eller rasistisk.

Han bestrider derfor tiltalen om spredning av rasistiske ytringer.

Flere mener derimot at Jean-Paul Guerlains uttalelse er et godt eksempel på fordommer som fortsatt eksisterer i Frankrike.

Guerlain-stand

Guerlain er ett av verdens eldste parfymehus som fortsatt er i drift. Det ble startet for 183 år siden og var eid av Guerlain-familien gjennom fem generasjoner.

Foto: Licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Eksempel på rasisme

Flere mener derimot at Jean-Paul Guerlains uttalelse er et godt eksempel på fordommer som fortsatt eksisterer i Frankrike.

Fayçal Megherbi, en advokat som er juridisk rådgiver for Bevegelsen mot rasisme og vennskap blant folk, er en av dem som mener Gerlains forklaring ikke holder.

– Slavehandelen holdt på i århundrer og ordene er sårene, sier han til britisk og fransk media.

– Han (Guerlain red.anm.) er dessuten kjent over hele verden, noe som betyr at det han sier får stor gjenklang. Kommentaren er hva jeg vil kalle hverdagsrasisme og reflekterer det som har vært den offentlig atmosfæren i Frankrike siden 2007.

– Guerlains ord er et eksempel på rasismen som gjennomsyrer det franske samfunnet, hvor det har vært et tilbakeslag de siste årene, sier den juridiske rådgiveren.

Mange mener det offentlige ordskiftet og det politiske klimaet mot minoriteter og ikke-hvite-franskmenn har hardnet til siden Nicolas Sarkozy overtok som statsoverhode.

Siste ministeren som trampet i klaveret var innenriksminister Claude Guéant, som sist lørdag uttalte at «den europeiske sivilisasjonen er overlegen muslimske samfunn» og at «ikke alle sivilisasjoner er av samme verdi».

Innenriksministerens uttalelser om har dominert den franske presidentvalgkampen den siste uken.

Medlemmer av opposisjonen krever at Guéant ber om unnskyldning.

Mange på venstresiden og som er aktive i arbeidet mot rasisme mener ordene til den 73 år gamle parfymøren viser hvilken kolonialiseringsholdning som fortsatt finnes i den franske underbevisstheten.

Mener retten at den den tidligere parfymesjefen fer skyldig i å ha ytret seg rastisk, risikerer han opptil seks måneder i fengsel og opp til 22.500 euro i bot.

Etter Galliano

Rettssaken mot Guerlain er uansett pinlig for eieren av parfymehuset, selskapet Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) og eieren Bernard Arnault.

LVMH eier det meste av franske og italienske luksusmerker inkludert motehuset Dior, der sjefsdesigneren John Galliano ble sparket for hets av jøder.

John Galliano

Moteskaperen John Galliano på vei inn til retten i juni 2011.

Foto: Thibault Camus / Ap

Uttalelsen falt på en bar og endte i rettssalen, hvor briten ble ilagt en bot på 6000 euro, eller i underkant av 50.000 kroner, for det som retten stemplet som antisemittiske ytringer.

Moteskaperen slapp fengsel fordi han offentlig bad om unnskyldning.

LVMH, som nå altså har to slike saker på renommeet, har gjentatte ganger understreket at Jean-Paul Guerlain ikke lenger var tilknyttet parfymehuset da kommentaren falt.

Guerlain pensjonerte seg som sjefsparfymør i 2002 og at solgte sine aksjer i 1996. Familiebedriften ble solgt til LVMH kjøpte Guerlain i 1994.

Også motebladet Elle havnet sist måned i offentlig unåde, etter at bladet i artikkelen med tittelen Svart motemakt hevdet at« rike svarte mennesker har integrert seg med alle de hvite kodene».

Bladets redaktør bad om unnskyldning, men fastholdt at setningen ikke var ment rasistisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt