NRK Meny
Normal

Kosmetikkdronning skaper hodebry for Sarkozy

En styrtrik kosmetikkdronning, anonyme konvolutter stappfulle med penger og en eks-regnskapsfører som tar bladet fra munnen, truer fremtiden til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy

Ministre i penge-skandaler er blitt en hodepine for Nicolas Sarkozy og hans allerede upopulære regjering.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

I et intervju med franske Mediapart skal den tidligere regnskapsføreren til den franske kosmetikkdronningen Liliane Bettencourt ha avslørt at hun ga nåværende arbeidsminister Eric Woerth over 1,2 millioner kroner i kontanter til Nicolas Sarkozys valgkamp.

«Konvolutter fulle av penger»

Liliane Bettencourt

Styrtrike Liliane Bettencourt skal ha gitt pengegaver på ureglementert vis flere ganger.

Foto: Afp

Pengene skal ha blitt overlevert kontant i umerkede konvolutter og skal ikke være skattet av.

På Mediaparts opptak skal det komme frem at Bettencourt regelmessig har gitt store pengebeløp til Sarkozy og hans parti, alltid på samme måte: Umerkede konvolutter fulle av penger.

Sett i lys av at Eric Woerth er blitt fulgt med argusøyne etter at det ble hevdet at han i 2007 hindret en etterforskning av nettopp Liliane Bettencourt, er Mediaparts opplysninger svært uheldige for president Sarkozy.

Bettencourt er god for mangfoldige milliarder kroner og er rangert som verdens 17. rikeste person på Forbes' liste, mye takket være at hun eier 30 prosent av kosmetikkgiganten L'Oreal.

Avviser anklagene

President Nicolas Sarkozys kontor avviser påstandene som sludder og nekter for at han har mottatt penger personlig fra Bettencourt.

På spørsmål om Woerth, som styrte finansene i Sarkozys valgkamp, hadde tatt imot penger, er svaret fra presidentkontoret: «Det virker ubegrunnet, men det må du sjekke med valgkampens kasserer.»

Eric Woerth

Arbeidsminister Eric Woerth nekter for å ha gjort noe galt, men knyttes stadig tettere til anklagene.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Woerth selv nekter for å ha gjort noe galt.

– Jeg har aldri rørt en eneste ulovlig krone, sier han.

Statsråder måtte gå

Statsadvokaten har tidligere mistenkt Bettencourt for skatteunndragelse og opplyser at de vuderer etterforskning av saken.

Dermed legger det seg mørke skyer over president Sarkozys sommer. I helgen ble det kjent at to av hans utvalgte statsråder, utviklingsminister Alain Joyandet og juniorminister Christian Blanc, går av.

Bakgrunnen for at de leverte sine avskjedssøknader var at Joyandet hadde brukt nesten en million kroner på å leie et privatfly for å fly til et møte i Martinique i forbindelse med jordskjelvet i Haiti, mens det ble avslørt at Blanc hadde brukt nesten 100.000 kroner av skattebetalernes penger på kjøp av cubanske sigarer.

Kritikerne hevder at Sarkozy ofret disse to statsrådene for å beskytte Eric Woerth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt