Hopp til innhold

Fransk journalist om Wærness: – Sentral for etterforskningen

Franske myndigheter har til sammen pågrepet åtte personer i saken om terrorfinansiering. Jacob Wærness er den eneste av dem som har vært på bakken i Syria, ifølge fransk journalist.

JOURNALIST: France 2-journalist Matthieu Fauroux har fulgt saken der Jacob Wærness nå er siktet, lenge.

– Han er et veldig sentralt vitne, som det er viktig for franske myndigheter å snakke med. Han har sett mye, sier Matthieu Fauroux til NRK.

Som journalist i TV-kanalen France 2 har Fauroux lenge fulgt saken om at sementselskapet Lafarge skal ha finansiert terrorgruppen IS i Syria. Nå er også nordmannen Jacob Wærness siktet i saken.

– De andre siktede har jobbet fra hovedkvarteret i Paris. Han har vært på bakken, og har hatt kontakt med viktige mellommenn mellom Lafarge og væpnede styrker i Syria, forklarer Fauroux.

Lafarge i Syria

FABRIKKEN: Jacob Wærness var ansvarlig for sikkerheten ved Lafarges sementfabrikk i Syria. Franske etterforskere mener han betalte IS for å la driften ved fabrikken fortsette under borgerkrigen.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Fulgte utviklingen av borgerkrigen

Franske myndigheter mener Wærness betalte IS for å la Lafarge fortsette driften ved sin sementfabrikk mens borgerkrigen i Syria pågikk. Wærness var da sikkerhetssjef for Lafarge i Syria.

Mens han jobbet i Syria fikk terrorgruppen IS stadig sterkere fotfeste. Til slutt valgte Lafarge å trekke seg ut av landet. Wærness har tidligere sagt at han aldri overføre penger direkte til terrorgrupper.

Jacob Wærness

SIKTET: Franske myndigheter har siktet Jacob Wærness or terrorfinansiering.

Foto: Sarah Basyouny/Pax

– Han har kunnet se med egne øyne hvordan forhandlingene med de væpnede gruppene, og særlig IS, foregikk. Har han forhandlet direkte med dem? Kanskje ikke. Men han har møtt folk som står dem nær, og han har fulgt utviklingen fra bakken, sier Fauroux.

Politiet i Frankrike har lenge ønsket å snakke med Wærness. Da han mellomlandet på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris 2. mai, ble han pågrepet. Siden er han blitt løslatt.

– Ingen av de siktede i Lafarge-saken sitter i dag fengslet. Påtalemyndigheten har uten tvil bedt om garantier før de satte ham fri, sier France 2-journalisten.

Lafarge

SYRIA: Fauroux viser Lafarges sementfabrikk på et kart over Syria.

Foto: Philip Lote / NRK

Stor interesse i Frankrike

Etterforskningen av Lafarge-saken har pågått siden 2016. Siden har det utviklet seg til en stor mediesak i landet, som selv ble rammet av terror da konsertlokalet Bataclan og en rekke restauranter i Paris ble angrepet i 2015.

– Det finnes ingen tidligere eksempler i Frankrike på at multinasjonale selskaper blir mistenkt for terrorfinansiering. Det er ekstremt alvorlig. Vi er i Paris, vi så hva som skjedde på Bataclan, og mange av oss kjenner folk som ble såret der. Det er enorm interesse for saken, sier han.

Ifølge franske medier har Lafarge vært i kontakt med den franske etterretningstjenesten DGSE om sine erfaringer fra Syria. Fauroux sier han ikke vet om Wærness har spilt en rolle i dette.

– Det er det store spørsmålet. Det er på det rene at Wærness kan drive etterretning. Han er kapabel til å møte væpnede grupper, debrife dem og samle informasjon for Lafarge. Om han har gjort det, vet vi ikke. Men vi vet at Lafarge har sendt informasjon til fransk etterretning, og at selskapet har svart på deres spørsmål, sier journalisten.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Wærness etter løslatelsen, uten hell.

SISTE NYTT

Siste meldinger

– Jeg har aldri sett Trump så sint

Kamala Harris provoserte Donald Trump da hun på presidentdebatten natt til onsdag sa at folk forlater valgkampmøtene hans tidlig.

Katrin Glatz Brubakk i Gaza

Norsk hjelpearbeidar vakna av angrep på teltleir: – Håpte at taket ikkje skulle kollapse

Katrin Glatz Brubakk var på Leger utan grenser-kontoret i Khan Younis då teltleiren i Al-Mawasi blei treft av israelske rakettar.

De to presidentkandidatene i USA. Kamala Harris og Donald Trump.

I natt møtes Trump og Harris for første gang

Av en eller annen grunn har de to som alt handler om aldri møttes. Før nå. Natt til onsdag står Donald Trump og Kamala Harris på samme scene for å fortelle velgerne hvorfor den andre tar feil.