NRK Meny
Normal

Tunisisk flyktning-krig mellom Italia og Frankrike

Etter at Italia innvilget tusenvis av tunisiere midlertidig oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, er det oppstått en flyktning-krise mellom Italia og Frankrike.

En skadet tunisisk flyktning på Lampedusa

Tusenvis av afrikanske flyktninger har de siste ukene kommet til den italienske øya Lampedusa, mange av dem har nå fått opphold i landet.

Foto: Mauro Seminara / Afp

Italias statsminister Silvio Berlusconi undertegnet torsdag et dekret hvor tunisiere som allerede er ankommet til landet, innvilges midlertidig oppholdstillatelse.

Avgjørelsen vekker sterke reaksjoner hos franske myndigheter, som frykter en strøm av flyktninger fra sin tidligere koloni.

Flere italienske papiraviser skriver i dag om en ny fransk-italiensk krig, og kaller de tunisiske flyktningene menneskelige bomber.

I dag er det oppvaskmøte mellom de to landene.

– Ikke tilstrekkelig

Frankrikes innenriksminister Claude Gueant

Claude Gueant vil sende de tunisiske flyktningene som kommer til Frankrike tilbake til Italia.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp
Roberto Maroni er innanriksminister i Italia.

Roberto Maroni mener mange av de 25.000 flyktningen som har fått opphold i Italia, vil reise til andre europeiske land.

Foto: Paolo Cito / Scanpix/AP

Frankrikes innenriksminister Claude Gueant understreker at den midlertidige oppholdstillatelsen ikke vil være nok til fritt å bevege seg rundt om i Schengen-området.

Han har nå bedt franske myndigheter sette i verk tiltak som hindrer mennesker å komme til Frankrike gjennom arbeidsvisum og familiegjenforeninger.

– Det er ikke tilstrekkelig. De trenger også identitetspapirer, og fremfor alt midler til å klare seg selv, sier Gueant.

– Dersom ikke disse vilkårene er til stede, har Frankrike rett til å sende dem tilbake til Italia. Og det er akkurat det vi kommer til å gjøre, legger han til.

Italias innenriksminister, Roberto Maroni advarte franskmennene før dagens møte at de ikke kan løpe fra ansvaret sitt.

– Jeg skal si til Gueant at de tuniserne som vi gir midlertidig opphold, har rett til å reise rundt. Det er bare en måte å unngå det på: Frankrike må gå ut av Schengen eller oppheve avtalen, sier Maroni til den italiense avisen Corriere della Sera.

Mange kommentatorer i italienske aviser mener det er den franske høyresiden fremgang, med Marina Le Pen i spissen, som har ført til at president Nicolas Sarkozy nå forsøker å stenge grensene for å øke sin egen oppslutning før valget neste år.

– Ønsker å reise til Frankrike

I følge franske regler kan landet ta i mot 20.000 arbeidsinnvandrere og 15.000 familiegjenforeninger i året.

I Italia har mer enn 25.000 mennesker, de fleste av dem tunisiere, har tatt seg over grensen hittil i år, i første rekke til middelhavsøya Lampedusa.

– Det store flertallet av innvandrerne ønsker å reise til slektninger i Frankrike og andre europeiske land, sier Italias innenriksminister Roberto Maroni.

Skjør situasjon

Italienske myndigheter begrunner avgjørelsen med at den skjøre situasjonen i Tunisia tilsier at myndighetene der ikke ville greid å håndtere en tilbakesending av alle flyktningene.

Claude Gueant sier Frankrike er glad for utviklingen mot demokrati og frihet i Tunisia, men at franske myndigheter ikke vil akseptere «en bølge av tunisiske innvandrere» som kommer av økonomiske grunner.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt