Fransk drittlukt skapte frykt

En sky med fæl lukt som lekket ut fra en fabrikk i franske Rouen, har skapt uro helt fra Paris til Sør-England. Myndighetene mottok tusenvis av telefoner fra bekymrede folk.

Lubrizol, Rouen

Det skal være merkaptan som har lekket ut fra Lubrizolfabrikken.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

Lubrizol, Roen

Fransk politi og brannvesen utenfor fabrikken i Rouen.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

Gassen har lekket ut fra fabrikken Lubrizol i Rouen siden mandag. Den er ufarlig, men kan være giftig hvis den er veldig konsentrert, skriver den franske avisen Le Parisien.

Lubrizol, som ligger 120 kilometer nordvest for Paris, produserer den ubehagelige lukten som tilsettes naturgass slik at eventuelle gasslekkasjer blir oppdaget.

Mange sa at det luktet svette, diesel eller råtne egg og politiet både i Kent og Sussex mottok telefoner fra bekymrede briter. Det samme gjorde myndighetene i London, Oxfordshire og Northampton.

Den britiske gassleverandøren The national Grid som vanligvis får 10.000 telefonsamtaler i døgnet, fikk flere enn 100.000 henvendelser i løpet av tirsdagen, melder BBC.

Hodepine og kvalme

Delphine Batho

Delphine Batho møtte pressen etter å ha besøkt fabrikken tirsdag kveld.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

I Paris ringte beboere krisetelefonen og klaget over hodepine, sår hals og kvalme på grunn av den ekle stanken.

Frankrikes miljøminister, Delphine Batho, kom hjem fra en reise til Berlin og dro til fabrikken i Rouen.

– Gassen kan være plagsom, men den er ikke farlig. Jeg er beroliget, men nå skal saken granskes nærmere, sa hun på en pressekonferanse onsdag morgen.

Produksjonen ved anlegget er foreløpig stengt. I hele natt har mellom 20 og 30 ansatte jobbet med å få tettet lekkasjen.

Den illeluktende odøren førte også til at en fotballkamp mellom Rouen og Marseilles ble utsatt.

Fabrikken produserer merkaptan, også kalt tiol, ifølge Wikipedia. Det er forbindelser som er illeluktende og som blant annet brukes i propangass, slik at lekkasjer oppdages.

SISTE NYTT

Siste nytt