Fransk by raser mot Saudi-Arabias konge

Ordføreren i den franske byen Vallauris har klaget til president Francois Hollande etter at den saudiarabiske kongefamilien har stengt stranda og begynt å bygge en privat heis på rivieraen.

Mirandole-stranda i Vallauris, Frankrike

Ordføreren i Vallauris fikk nok da hun oppdaget en betongblokk på Mirandole-stranda, som også har et populært nudistområde.

Foto: Claude Paris / Ap

Mirandole-stranda i Vallauris, Frankrike

«Nei til privatisering av stranda vår!» står det på en plakat noen har lagt igjen på fundamentet til det som skal bli kongefamiliens private heis.

Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters

Kong Salman (79) og familien hans skal tilbringe ferien i en villa de eier på den franske rivieraen, og har allerede skapt rabalder i den lille kystbyen.

I forrige uke ble hele den offentlige stranda Mirandole stengt av, og kystvakten jager vekk alle som kom nærmere enn 300 meter fra land.

Stranda ligger mellom Cannes og Antibes, og er svært populær i sommermånedene.

– Vi kan ikke akseptere at lovene våre ikke blir respektert, uansett om det gjelder kongen av Saudi-Arabia eller paven, sier Blandine Ackermann, som leder det lokale naturvernforbundet.

Vil fjerne sperringene

Lokalbefolkningen har startet et opprop for å få stranda tilbake, og byrådet har varslet at de vil fjerne sperringene på stranda.

«Denne sonen er et offentlig gode som alle må få glede av. Vi håper nasjonens ledere vil høre og ta innover seg denne bølgen av indignasjon. Dette er en alvorlig sak, som er et symbol på undertrykkelsen av våre dyrebare demokratiske verdier», heter det i oppropet, som i skrivende stund har 44.000 underskrifter.

Onsdag fikk også ordfører Michelle Salucki nok da hun oppdaget at kongefamilien hadde fått startet arbeidet med å bygge en privat heis ned til stranda.

– Jeg var nede på stranda onsdag morgen, og så en kran som leverte byggematerialer til en heis fra stranda til villaen. Jeg forstår at det er en sikkerhetsforanstaltning, men loven må følges og ting må gjøres i riktig rekkefølge, sier Salucki til France24.

Hun fikk stanset arbeidet umiddelbart, og har nå sendt protestbrev til president Francois Hollande og innenriksminister Bernard Cazeneuve, der hun krever likhet for loven.

Francois Hollande og Saudi-Arabias kong Salman

Francois Hollande og Saudi-Arabias kong Salman i Riyadh i mai.

Foto: Christophe Ena / Ap

Vil kreve kompensasjon

Byggearbeidet ble startet uten søknad eller tillatelse fra de lokale myndighetene, og Hollande beskyldes nå for å ha hastegodkjent kongefamiliens ønsker.

Byrådet vurderer å gå rettens vei, og vil kreve kompensasjon for tapte inntekter. Det er imidlertid ventet at kongefamilien vil ha med seg et følge på minst 400 personer, så enkelte lokale bedrifter er optimistiske, skriver AFP.

– Den saudiarabiske kongefamilien har feriert her i 40 år, men dette er på en helt annen skala. Poenget vårt er at ikke alt kan kjøpes, sier kommunestyremedlemmet Jean-Nöel Falcou, som står bak oppropet.

Kongefamilien har eid villaen siden 1979, og har hisset på seg lokalbefolkningen tidligere med ønsker om mer privatliv.

Ifølge det franske innenriksdepartementet skal både heisen og sperringene fjernes når kongefamilien drar 20. august.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.