Fransk budsjettminister går av på grunn av mistanker om skattejuks

Den franske budsjettministeren Jerome Cahuzac trekker seg fra regjeringen etter at han er blitt koblet til hemmelige bankkonti i Sveits.

Jerome Cahuzac

Jerome Cahuzac måtte gå av som fransk budsjettminister da politiet åpnet etterforskning av den mulige skatteunndragelsen.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Europaminister Bernard Cazeneuve tar over som ny budsjettminister, opplyser Élyséepalasset til franske medier.

Jerome Cahuzac er mistenkt for skattejuks og avgangen kom få timer etter at det ble kjent at fransk påtalemyndighet åpner formell etterforskning av Cahuzac.

Det har siden desember vært påstått at Cahuzac frem til 2010 hadde en hemmelig bankkonto i Sveits, i banken UBS.

Det var det undersøkende magasinet Mediapart som bragte opplysningene om budsjettministerens mulige konto med penger som er unndratt beskatning. Cahuzac har hele tiden nektet for at dette er riktig.

Pinlig for Hollande

Cahuzac har lenge markert seg som en uttalt motstander av skatteparadiser.

Avgangen – og årsaken til avgangen – regnes som svært pinlig for president François Hollande og sosialistregjering, som har gjort høyere skatter og kamp mot skatteunndragelser til en av sine hovedsaker.

Jerome Cahuzac har frontet Hollandes løfter om å skatte de rike i landet langt sterkere, det blir opptil 75 prosent skatt på de høyeste inntektene, og han har brukt kraftige ord om landsmenn som vurderer å flytte i skatteeksil i andre land. Og han var blitt tildelt oppgaven å bekjempe skattejuks.

SISTE NYTT

Siste nytt