NRK Meny
Normal

Frankrikes utenriksminister går av

Frankrikes utenriksminister Michele Alliot-Marie opplyste søndag at hun som ventet går av som følge av flyskandalen som har rammet den franske regjeringen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Michele Alliot-Marie

Michele Alliot-Marie leverte søndag avskjedsøknaden sin til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Foto: Philippe Wojazer / Ap

Hun leverte avskjedssøknaden til president Nicolas Sarkozy etter at hun søndag kom hjem fra et offisielt besøk i Kuwait.

– Jeg har ikke gjort noe galt

«Jeg ber deg om å akseptere oppsigelsen min», står det i brevet, som nyhetsbyrået Reuters har sett, og som begynner med «Kjære Nicolas».

Ifølge nyhetsbyrået AFP understreker Alliot-Marie at hun mener hun ikke gjorde noe galt da hun dro på ferie til Tunisia mens folkeoppstanden i det nordafrikanske landet pågikk.

Alliot-Marie har vært i hardt vær ferien hun tok i Tunisia samtidig som folkeoppstanden var i startfasen. Hun skal også ha benyttet seg gratis av et privatfly til en i den avsatte president Zine al-Abidine Ben Ali sin krets.

«Selv om jeg ikke føler at jeg har gjort noe galt, har jeg bestemt meg for å forlate stillingen som utenriksminister», står det i avskjedssøknaden, ifølge AFP.

Hun skriver også at hun har vært et mål for politiske beskyldninger og av mediene, som hun mener bare har spekulert i saken.

«De siste ukene har familien min lidd», skriver hun i brevet til presidenten.

Opposisjonen har i flere uker krevd hennes ministerhode på et fat, på grunn av det de mener er svært dårlig dømmekraft fra ministerens side.

Avgangen varslet i går

Det er ventet at president Sarkozy vil holde en TV-sendt tale senere i dag, og at han vil erstatte utenriksministeren med forsvarsminister Alain Juppe.

Oppsigelsen ble varslet i går, da en anonym minister lekket avgangen til AFP.

En rekke franske ministre, ledende embetsmenn, tidligere ambassadører og forretningsfolk har ferieeiendommer i Tunisia så vel Marokko, et annet eks-fransk område.

Mange i den franske eliten har nytt godt av den nordafrikanske gjestfriheten i årevis.

Også statsminister Francois Fillon vært nødt til å innrømme at han under sin nyttårsferie i Egypt fikk låne president Hosni Mubaraks privatfly når han og familien skulle ta seg fra den kjente byen Aswan sør i Egypt og til Abu Simbel-tempelet vel 30 mil lenger sør.

Regningen for ferien tok den egyptiske stat. Også en båttur på Nilen ble sponset.

Sarkozy forlanger ferie innenlands

Både Fillon og Alliot-Marie regnes som to av president Nicolas Sarkozys mest erfarne og sikre ministre. Etter skandalene har Sarkozy lansert nye «reiseråd» for regjeringen for å unngå flere pinlige skandaler.

– Fra nå av bør alle regjeringens medlemmer så langt som råd er, ta sine ferier i Frankrike, formante presidenten, viser utskriftene fra en regjeringskonferanse i begynnelsen av februar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt