Hopp til innhold

Frankrikes regjering vil slutte med oljeleting

Frankrike vil slutte å gi letekonsesjoner på olje og gass, både på fastlandet og i landets oversjøiske territorier, sier miljøminister Nicolas Hulot.

Ny-Caledonia

NY-CALEDONIA: Havområdet utenfor de franske øyene i Stillehavet går fri for ny oljevirksomhet.

Foto: my LifeShow / Wikimedia Commons

– Det vil ikke bli gitt nye letekonsesjoner på hydrokarboner. Denne loven vil vi vedta denne høsten, sier Hulot til den franske tv-kanalen BFM fredag.

President Emmanuel Macron sa under valgkampen i februar at han var motstander av å lete etter gass og skifergass på det franske fastlandet.

VIL STOPPE OLJELETING: Frankrikes president Emmanuel Macron (i midten) og miljøminister Nicolas Hulot (til venstre) står bak en loven som skal forby ny leting etter olje- og gass i franske territorier.

Foto: Thomas Samson / AFP

Macron sa sågar at han helst ser at utvinning av olje og gass stanses helt i landets oversjøiske territorier, spesielt i Fransk Guyana ved Sør-Amerikas nordøstlige kyst.

Hulot, miljøforkjemper og tidligere TV-stjerne før han ble regjeringsmedlem forrige måned, sier imidlertid at det vil være umulig å gjøre dette uten å framprovosere søksmål fra energiselskaper.

Frankrike sender viktige signaler

Frankriket produserer rundt 16.000 fat med olje daglig som i sammenligning med Norges anslåtte 2 millioner fat pr. dag, ikke er de største oljeprodusentene.

Likevell mener miljøstiftelsen ZERO at Frankrike nå sett er en standard som norske politikere burde strekke seg etter.

Marius Holm leder i ZERO

– Selv om Frankrike ikke er blant de største oljeprodusentene, sender denne beslutningen et klart signal, sier Marius Holm leder i ZERO.

Foto: ZERO

– Selv om Frankrike ikke er blant de største oljeprodusentene, sender denne beslutningen et klart signal, som også norske politikere vil måtte merke seg, sier Marius Holm, leder i ZERO.

ZERO hveder også at i et økonomisk perspektiv vil det på sikt lønne seg og avvikle oljeproduksjonen.

– Frankrikes nei til oljeleting er fornuftig ikke bare basert på at verden allerede har funnet mer olje enn klima tåler, men også ut fra et økonomisk perspektiv, fordi den raske utviklingen av fornybar energi gjør at det er stor risiko knyttet til framtidige oljeinntekter, sier Holm.

SISTE NYTT

Siste nytt

USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

– Tusen takk for eit partnarskap som enkelt og greitt er uvurderleg, sa den amerikanske utanriksministeren då han møtte statsminister Jonas Gahr Støre.