NRK Meny
Normal

Frankrike: Storstreiken rammer også atomkraftverk

I Frankrike slutter ansatte ved landets atomkraftverk seg til storstreiken i protest mot forslaget til nye arbeidslivsreformer. Omfattende streiker og demonstrasjoner har ført til bensinmangel og lammet deler av fly- og togtrafikken.

FRANCE-LABOUR-PROTEST-STRIKE

STREIK VED ATOMKRAFTVERK: En ansatt ved et atomkraftverk utenfor Paris streiker mot forslag til nye arbeidslivsreformer

Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / Afp

I dag sa Frankrikes statsminister Manuel Valls at det kan bli aktuelt å gjøre endringer på arbeidslivsrefomen som gir arbeidsgivere økt rett til å si opp ansatte, sette ned lønna eller øke arbeidstiden.

Målet er å få flere i arbeid i et land med 10 prosent arbeidsledighet. Men ansatte i mange sektorer har svart rungende nei med omfattende streiker som har pågått i flere måneder.

Les mer: Voldsomme protester i franske byer

Konflikten har utviklet seg til en av de tøffeste politiske sakene for president Francois Hollande og hans sosialistregjering. Nå åpner altså statsministeren døra på gløtt for å moderere forslaget.

Men medlemmer av fagforeningen CGT gjentok kravet om at hele reformforslaget må skrinlegges:

– Forslaget er uakseptabelt, sier Arnaud Pacot fra fagforeningen i en region øst i landet til den franske TV-kanalen BFM.

Bensinmangel

Flere bensinstasjoner er i ferd med å gå tom for bensin, køene har vært lange og franskmenn har hamstret bensin på grunn av streiker og blokader ved seks av landets åtte oljeraffinerier.

FRANCE-LABOUR-ECONOMY-REFORM-STRIKE-GAS

BENSINMANGEL: Lange køer og hamstring på franske bensinstasjoner på grunn av streiker

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Viviane, en 66 år gammel kvinne som stod i kø for å fylle bensin i Allier sentralt i Frankrike, sa at situasjonen minnet henne om 1968 da studenter og arbeidere lammet landet i nesten to uker i protest mot president Charles de Gaulles regjering.

– Jeg husker mai 1968 og bensinmangelen dengang var ingen spøk, så jeg tar mine forholdsregler, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Omfattende streiker

Bensinmangel har også ført til at Orly flyplassen i Paris har måttet redusere antall flyvninger med 15 prosent. I tillegg har streiker ført til store problemer for togtrafikken og ved flere havner har det vært blokader og aksjonister har også satt fyr på bildekk.

– Vi må slå til der det svir, for det svir først når det rammer eiernes lommebøker, sier fagforeningstalsmann Gilles Guyomard til nyhetsbyrået AFP.

Og nå vil ansatte ved 16 av landets 19 atomkraftverk også slutte seg til streiken. Atomsektoren står for 75 prosent av landets energiforsyning.

FRANCE-ECONOMY-LABOUR-REFORM-PROTEST-STRIKE

PROTEST MOT ARBEIDSMILJØREFORMER: Ansatte ved atomkraftverk protesterer mot forslag til nye arbeidsmiljøreformer

Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / Afp

– Kan skade økonomien

Statsminister Valls mener reformene er "bra for arbeiderne" og bra for små selskaper og mener mange av kritikerne har fått feil informasjon om innholdet i reformene. Valls kritiserer videre de fagorganiserte for «uansvarlig» oppførsel og frykter det skal skade en presset fransk økonomi.

Men fagforeningene får støtte av flere som også rammes av streikene. En av dem er Jean-Luc Geraert som ble stoppet av barrikader ved en bro nord i landet:

– Det er for oss de streiker. Hvis statsministeren ikke trekker forslaget, vil det bli enda verre, sier Geraert til nyhetsbyrået AFP.

Les mer: Voldsomme protester i franske byer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt