NRK Meny
Normal

Frankrike vil utvise truende islamister

– Vi vil ikke nøle med å utvise islamister som truer sikkerheten i landet og som ikke respektere lovene og verdiene i den franske republikk, sa innenriksminister Manuel Valls da han åpnet en moské torsdag.

Manuel Valls

– De som er på fransk jord og som fornekter våre lover, trenger ikke være her, sa innenriksminister Manuel Valls.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

– Utenlandske islamister som truer sikkerheten i Frankrike, eller som ikke respekterer landets sekulære tradisjoner, skal utvises, varslet ministeren.

Ifølge Manuel Valls vil franske myndigheter være uforsonlige når det gjelder å utvise de som hevder å følge islam og som mener at de dermed har rett til å utfordre franske lover og verdier.

Valls sa dette da han torsdag deltok i åpningen av en moské i Strasbourg øst i Frankrike. Moskeen har plass til 1.500 mennesker og blir Frankrikes største.

Landet er har den største muslimske befolkningen i Europa med mer enn fire millioner muslimer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åpning moské Strasbourg

Politiet sto vakt da den store moskéen åpnet i Strasbourg torsdag.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

– De har ingen plass i Frankrike

– Hatpredikanter, de som forsvarer det obskure, de som vil angripe våre verdier og de som nekter kvinner rettigheter har ingen plass i Frankrike. Rasisme og fundamentalisme er ikke en del av islam, sa Valls under åpningsseremonien, ifølge Le Figaro.

– De som er i vårt land for å trosse våre lover og som ønsker å angripe grunnpilarene i vårt samfunn, kan ikke bli værende her, fortsatte han.

Statsråden roste muslimske ledere i Frankrike som manet til ro da satiremagasinet Charlie Hebdo trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Han understreket at alle i landet skal være fri til å praktisere sin egen tro.

– Ingen skal være nødt til å fornekte sine røtter eller å la være å praktisere sin tro, for å kunne kalle seg fransk og kunne leve her i landet, sa innenriksministeren.

Vil ha franske imamer

Innenriksministeren oppfordret muslimer i landet til å samarbeide med den franske staten om det han kalte ekte problemer:

– Finansieringen av gudshus, utdanningen av imamer og andre lærde mens det radikale islam vokser seg sterkere i våre fengsler og gjennomføring av pilgrimsreiser til mekka. Mitt mål er franske imamer og skriftlærde som har fått sin utdanning her i landet, sa Valls.

I løpet av de ti siste årene har antall moskeer i Frankrike gått fra 1000 til nærmere 2400, skriver L'Express.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt