Hopp til innhold

Wikileaks jages fra server til server: Frankrike vil forby nettstedet

Den franske regjeringen ønsker nå å finne ut hvordan de kan forby franske tilbydere fra å huse det omstridte varslernettstedet på sine servere. I Frankrike har selskapet OVH vært en av tilbyderne som har levert tjenester til organisasjonen.

Wikileaks nettside 3. desember 2010

Wikileaks og grunnleggeren Julian Assange kjemper for å holde sidene sine oppe etter flere dataangrep, og stor motbør fra politikere.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Natt til fredag ble Wikileaks sitt nettsted ganske effektivt tatt ned for den jevne nettbruker. Navneserverselskapet Everydns valgte å slutte å videresende brukere som skrev inn adressen wikileaks.org i sin nettleser til de riktige serverne ute på internett.

Les også: Wikileaks fjerna frå Internett

Dette gjorde at Wikileaks ikke var tilgjengelig i en periode fra ca. kl 4 natt til fredag fram til nærmere kl 11 i dag.

Da valgte organisasjonene å først sende ut en direkte nummeradresse, en såkalt ip-adresse. Før de deretter kunne fortelle at de hadde flyttet til Sveits med ny adresse wikileaks.ch.

Eric Besson, industriminister i Frankrike

Industriminister Eric Besson i Frankrike ber om å få på plass et forbud slik at franske selskaper ikke skal hjelpe Wikileaks på nett.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Selv om Wikileaks sa de hadde flyttet til Sveits var det bare etternavnet i den tekstbaserte adressen som hadde det. Wikileaks.ch er en sveitsisk adresse eid av det sveitsiske Piratpartiet. Adressen sendte dog bare nettbrukerne videre til en server som Wikileaks har brukt en tid. Serveren står hos selskapet OVH i Frankrike. Noe franske politikere tydeligvis ikke synes noe om.

– Finn ut hvordan vi kan stoppe dem fra å ha siden i Frankrike

Den franske industriministeren skal ha likt det faktum at Wikileaks nå klarer å holde opp materialet sitt på et vis via datamaskiner i Frankrike ganske dårlig. I et brev som nyhetsbyrået Reuters har fått tak i skal ministeren Eric Besson be sine byråkrater om å finne ut hvordan Wikileaks kan kastes ut av Frankrike.

– Jeg ber om å få tilbakemelding så raskt som mulig. Hva kan vi gjøre for å stoppe denne nettsiden slik at den ikke leveres fra servere på fransk jord, skal industriministeren ha skrevet.

Wikileaks hadde allerede fått problemer med sine tilbydere av datatjenester før Everydns natt til i dag valgte å stoppe videresendingen av trafikk til nettstednavnet wikileaks.org. På onsdag kastet det internasjonale nettselskapet Amazon organisasjonen ut fra sine servere etter press fra amerikanske politikere.

Wikileaks-sjef Julian Assange reagerer sterkt på stengingen av nettsidene.

- Dette er et eksempel på privatisering av statlig sensur i USA. Dette er et alvorlig problem, sier Assange til den britiske avisa The Guardian.

Han legger til at angrepene ikke vil stanse Wikileaks, men at det bør få alarmklokkene til å ringe rundt lovbruken i USA.

Nå er det Frankrike og politkere i regjeringen der som ser ut til å prøve å stoppe den videre publiseringen av dokumenter fra Wikileaks.

– Situasjonen er ikke akseptabel. Frankrike kan ikke være vertskap for ei nettside som publiserer graderte diplomatiske dokumenter og setter mennesker i fare, er budskapet fra den franske industriministeren Besson ifølge Reuters som har lest brevet der han ber om å få Wikileaks på fransk jord stoppet.

– Vi driver bare en teknisk tjeneste

Nettselskapet OVH i Frankrike som politikerne i landet nå irriterer seg over mener de ikke skal trekkes inn i vurderinger av hva som skal være lov.

De opplyser i en pressemelding i ettermiddag at de bare tilbyr en teknisk tjeneste, og ikke driver siden aktiv.

– Wikileaks betaler 150 Euro via et automatisert system for tjenestene, skrev selskapet i sin pressemelding.

De vil nå be om en umiddelbar rettsavgjørelse rundt Wikileaks på franske servere, og argumenterte for at etter fransk lov er selskapet bare en teknisk videreformidler.

– Det er ikke opp til politikere eller selskapet vårt om Wikileaks skal stenges eller ei. Det må avgjøres av rettssystemet, var budskapet fra OVH.

SISTE NYTT

Siste nytt