NRK Meny
Normal

Frankrike utsetter russisk krigsskip-avtale

Tidligere i sommer fikk Frankrike massiv kritikk for insitere på å levere krigsskip til Russland. Nå fryser de hele avtalen.

Francois Hollande

François Hollande snur i Mistral-saken og legger hele avtalen på is.

Foto: FRED DufOUR / AFP

– Til tross for den annonserte våpenhvilen kan ikke den franske presidenten godkjenne leveransen av de to krigsskipene, heter det i en uttalelse fra president François Hollandes kontor i dag.

1 milliard euro

Tidligere i sommer høstet den samme Holland kritikk fra sine kollegaer i USA, Storbritannia og Tyskland for at de ikke kansellerte avtalen om å selge to Mistral-krigsskip til Russland, til tross for krisen som har oppstått i år.

Avtalen ble inngått i 2011, har en verdi på 1,2 milliard euro og skal ha ført til 1000 nye jobber i Frankrike.

Sjøgående base

Mistral er det nest største krigsskipet i den franske marinen, og beskrives som en veritabel havgående militærbase, med kapasitet for 16 helikoptre, fire landingsfartøyer, 13 stridsvogner og hundrevis av soldater.

Video: Frankrike legger nå avtalen med Russland på is.


Ekspertene har lenge ment at disse skipene vil representerer en betydelig kvalitetsheving for den aldrende russiske marinen. Det første skipet ble sjøsatt tidligere i sommer, mens det andre fortsatt er under bygging.

Mange pekte i sommer på at dette salget illustrerte hvor vanskelig det er for EU-landene å bli enig om sanksjoner som smerter, trass i store ord om Russlands brudd på folkeretten, og trass i bitende kritikk fra amerikanske politikere og frykt for naboen hos land i Øst-Europa. Faren er at sanksjonene ville ramme EU selv hardere enn Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt